Lavrov: ABD, Kürt faktörünü devreye sokmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde, "ABD ve koalisyon, jeopolitik hedeflerine ulaşmak için Kürt faktörünü devreye sokmaya çalışarak Fırat'ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun oynuyor ve biz, ABD'li meslektaşlarımızın ve uluslararası toplumun dikkatini uzun zamandır bu konuya çekiyoruz” dedi.

Lavrov: ABD, Kürt faktörünü devreye sokmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde, "ABD ve koalisyon, jeopolitik hedeflerine ulaşmak için Kürt faktörünü devreye sokmaya çalışarak Fırat'ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun oynuyor ve biz, ABD'li meslektaşlarımızın ve uluslararası toplumun dikkatini uzun zamandır bu konuya çekiyoruz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmayı yorumlayan Sergey Lavrov, şunları ifade etti:

"ABD, Türkiye'nin Suriye'yle doğrudan işbirliği yapmasını istemedi. ABD, müzakereler sırasında Türkiye'nin koalisyon tarafından kurulacak birlik içinde kendi askeri polislerini ve gözlemcilerini bulundurmasına izin vererek, bu konuyu da kendi kontrolü altına almak ve sınırda kontrolü sağlamak istedi. Ancak bu Türkiye'yi tatmin etmedi. Bu bölgeyle, sınırdaki güvenlik sorunuyla hiçbir ilgisi bulunmayan bir ülkenin kendi görüşünü dayatmaya çalıştığı bu durumu çok iyi anlıyorum.”

ABD’nin Türkiye’nin kaygıların göz önünde bulundurmaya hazır olmadığını dile getiren Lavrov, sözlerine şöyle devam etti:

"Elbette Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tamamen saygı gösterilerek mutabakat sağlansaydı güzel olurdu ancak ABD başlangıçta böyle bir tutum sergilemedi. Aynı şekilde ABD, Türkiye'nin meşru kaygılarını göz önünde bulundurmaya da hazır değildi. Erdoğan'ın sonsuza dek beklemeyeceği konusunda uyarılarda bulunduğunu uzun süredir görüyoruz. Erdoğan'ın sözlerine göre, benim bahsettiğim ilkelere uygun olarak ABD'yle birkaç hafta içinde mutabakat olmazsa, bu sorunu ABD'liler olmadan çözme hakkını saklı tutuyor."

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Lavrov, Rusya'nın Suriye ve Türkiye arasında sınır bölgesi konusunda mutabakat sağlanmasına destek sunacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu durumun, Suriye ve Türkiye hükümetleri arasında bir etkileşim konusu olmasından yana olduğumuzu söyleyebilirim. Tarafların bu konuda mutabakat sağlayabileceğini düşünüyorum. Bunun için her türlü desteği vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Lavrov, Rusya'nın görüşüne göre Adana Anlaşması'nın bu durumun çözümü için hukuki dayanak olarak kullanılabileceğini kaydetti.

Lavrov, "ABD ve koalisyon, jeopolitik hedeflerine ulaşmak için Kürt faktörünü devreye sokmaya çalışarak Fırat'ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun oynuyor ve biz, ABD'li meslektaşlarımızın ve uluslararası toplumun dikkatini uzun zamandır bu konuya çekiyoruz. Buradaki amaç, Fırat'ın doğusunu Suriye topraklarından koparmak" dedi.

ERDOĞAN: BAŞKA ÇAREMİZ KALMAMIŞTIR

Dün TBMM’nin yeni yasama yılının açılışında konuşan Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Her yolu denedik, ziyadesiyle sabırlı davrandık. Ancak özellikle Fırat’ın doğusunda bu yöntemle arzu ettiğimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaşamadık. Türkiye’nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yoktur. Geldiğimiz noktada kendi yolumuza devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Menbiç de dahil, Fırat nehrinden Irak sınırına kadar 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskan ettirmeyi planlıyoruz.”

GÜVENLİ BÖLGE PLANI

Türkiye Savunma Bakanlığı, 13 Ağustos'ta ABD'li altı kişilik bir heyetin Urfa’ya gittiğini ve altyapı kurulum çalışmalarına başlandığını bildirmişti.

ABD ile Türkiye arasında Rojava’da kurulacak ‘güvenli bölge’ için şu kararların alındığı ifade edilmişti:

-Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması.

-Bu çerçevede güvenli bölge tesisinin ABD ile koordine ve yönetimi için Türkiye'de Müşterek Harekat Merkezinin en kısa zamanda kurulması.

-Güvenli bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması.