Lavrov Çavuşoğlu’nu yalanladı, Türkiye’nin Karabağ ısrarı sonuçsuz kaldı

27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan Ermenistan-Azerbaycan çatışması, anlaşmayla sonuçlandı.

Lavrov Çavuşoğlu’nu yalanladı, Türkiye’nin Karabağ ısrarı sonuçsuz kaldı

Anlaşmanın beşinci maddesine göre, çatışmasızlığın sürdürülebilmesi için  gözlem noktası kurulacak, ayrıca  Rusya Federasyonu'na bağlı barış güçleri bölgede konuşlandırılacak. 

Türkiye, Rusya ile birlikte Dağlık Karabağ’da anlaşmanın denetimini gözlemleyeceği konusunda ısrarcıydı. Ancak Rusya, bunu kesin bir dille reddetmişti. 

Bakü’de bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Anlaşmanın 5. maddesi gereği ortak gözlem merkezi açma konusunda Rusya ile mutabakata vardık. Sayın Erdoğan, Putin’le görüştü, ben Sayın Lavrov ile görüştüm.Rusya ile ateşkesi izleme konusunda anlaşmaya vardık. Nihai belgeyi dün Akar ve Şoygu imzaladı. Rusya'dan gelen heyetle ayrıntıları konuşacağız. Bu merkez, Azerbaycan topraklarında, Azerbaycan'ın uygun gördüğü yerlerde olacak. Bu merkez, denetim ve gözetleme merkezi tabii ki önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemleri tespit edecek” dedi. 

Çavuşoğlu ayrıca “Eğer ihtiyaç duyulursa Meclis'e 'Karabağ tezkeresi' gelir ve geçer. En son olarak Libya'ya meclisten tezkere geçti. Bunun hukuki boyutlarını Meclis'le değerlendiririz. Söz konusu Azerbaycan olursa gazi Meclisimiz büyük bir şevkle böyle bir talebi destekleyeceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine demeç veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ'daki durumun izlenmesi için kurulan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğini ifade etti:

"Merkez, İHA'lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek." 

Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.