Lavrov, MSD ile Suriye'de siyasi bir anlaşmayı görüştü

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov,MSD'nin Yürütme Organı Başkanı İlham Ahmed ile ‘yoğun istişareler’ gerçekleştirdi.

Lavrov, MSD ile Suriye'de siyasi bir anlaşmayı görüştü
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, MSD'nin Yürütme Organı Başkanı İlham Ahmed ile ‘yoğun istişareler’ gerçekleştirdi.
 
MSD tarafından yapılan açıklamada, toplantıya Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye dosyasına ilişkin birçok üst düzey yetkilinin dahil olduğunu ve iki tarafın Suriye krizini çözmenin yollarını ve anlaşmayı ilerletmek için her iki tarafı ilgilendiren ikili dosyaların ele alındığı belirtildi.
 
Öte yandan Kuzey ve Doğu Suriye heyeti bünyesindeki toplantılara katılan MSD Üyesi Sihanok Dibo, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, ziyaretin ‘doğru zamanda gerçekleştiğini’ söyledi.
 
Dibo, Rusya, MSD ile Suriye hükümeti arasındaki diyaloğa destek olmak için olumlu ve destekleyici bir tutum sergiledi. Suriyelilerin kabul edeceği ademi merkeziyetçi bir modelin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. MSD’nin, öz-yönetim merkezli bir model olduğunu ifade etti.
 
Engellerin ortasındaki iyimserlik
 
MSD’de liderlerinden Dibo, bu toplantının Suriye hükümetiyle diyalog başlatma ihtimaline ilişkin olarak, “Suriye-Suriye diyaloğunun öncülleri ulaşılabilir, temelleri hazır durumda fakat bu yolda engeller var” değerlendirmesinde bulundu.
 
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Dibo, Suriyeli tarafların ‘gerekli olan ciddi bir diyaloğa ve genel bir Suriye konsensüsü içinde ve 2254 sayılı karara dayalı uluslararası çözüme bağlı demokratik ve radikal değişimin tek seçenek olduğuna ikna olmaya yakın olduklarını’ vurguladı.
 
Kürt lider, Özerk Yönetimin siyasi cephesini temsil eden Suriye SDM ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi sürece katılımı hakkında ise Rusya Dışişleri Bakanı'nın SDM'yi siyasi sürece dahil etme ve Suriye anayasasında temsil etme konusunda ciddiyet gösterdiğini belirtti.
 
Ayrıca, iki taraf arasındaki görüşmelerde, BMGK'nın bir kararıyla Tel Kojer (el-Yarubiye) Sınır Kapısı’nın sürekli olarak kapatılmasına atıfta bulunarak, Suriye'de hiçbir bölgenin insani yardımdan mahrum bırakılmaması gerektiğine odaklandığını da kaydetti. Kuzey ve doğu Suriye bölgelerine ulaşan Birleşmiş Milletler (BM) yardımının Suriye hükümetinin kontrolü altında olduğuna işaret etti. Öte yandan Türkiye'nin desteklediği muhalif güçlerin kontrolünde olan ve yardım akışının devam etmesini sağlayan Bab el-Hava (Cilvegözü) sınır kapısından giren yardımların ulaşmadığına dikkat çekti.
(Şarkul Avsat)