Mahmur'da Peşmerge vurdu Irak ordusu ve İran destekli Şii Haşdi Şabi bozguna uğradı

İran destekli Şii Haşdi Şabi milisleri ile Irak ordusu bugün saat 12:00 sularında Kurdistan Bölgesi'nin Maxmur bölgesinde bulunan Peşmerge güçlerine saldırdılar.

Mahmur'da Peşmerge vurdu Irak ordusu ve İran destekli Şii Haşdi Şabi bozguna uğradı

İran destekli Şii Haşdi Şabi milisleri ile Irak ordusu bugün saat 12:00 sularında Kurdistan Bölgesi'nin Maxmur bölgesinde bulunan Peşmerge güçlerine saldırdılar. 

Cephede bulunan Peşmerge komutanının verdiği bilgilere göre saldırıya karşılık veren Peşmerge güçleri saldırgan güçleri geri püskürtmeyi başardılar.

Saldırı sonucu ağır kayıplar veren Haşdi Şabi milisleri ile Irak ordusu güçlerinin geri çekildiği bildirildi.

Peşmerge komutanı, ilk tespitlere göre 10'u aşkın Haşdi Şabi milisinin öldürüldüğünü, 2 zırhlı araç ile 6 askeri aracın ise içinde bulunan milislerle birlikte esir alındığını dile getirdi ve çatışmalarda bir Peşmerge'nin de şehit olduğunu söyledi.

Rudaw'a aynı çatışmayla ilgili bilgi veren bir Peşmerge komutanı ise saldırının grubun bölgeye yerleşmesinden iki gün sonra gerçekleştiğini hatırlattı ve çatışmada saldırgan güçlere ait 4 hummer marka zırhlı aracın imha edildiğini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan 14. Tugay’ya bağlı 4. Alay Komutanı Yarbay Edhem Mızuri ise, Heşdi Şabi’nin, bugün öğle saatlerinde Mahmur Cephesi’nde asayiş noktası yakınlarındaki Bazarge tepelerinde peşmerge mevzilerine saldırdığını dile getirerek, “Saldırılar anında püskürtüldü. Hummer tipi bir zırhlı araç imha edildi, bir tanesi de darbelendi. Net bilgi edinememekle birlikte karşı taraftan ölü ve yaralıların olduğunu biliyoruz. Bizim de bir yaralımız var” diye konuştu.

Peşmerge Bakanlığı: Sınır anlaşmaları ihlal edildi

Saldırıyı takiben bir açıklama yapan Peşmerge bakanlığı Irak güçlerinin her iki taraf arasındaki sınırlar için verilen anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi ve Iraklı güçlerin tüm tartışmalı bölgelerde askeri yığınak yapmayı sürdürdüklerini vurguladı.

"Haşd-ı Şabi'nin ilerleme konusundaki ısrarı, kötü niyetlerinin bulunduğunun açık bir göstergesi" denilenbakanlık açıklamasında, "Kürdistan halkının haysiyetini ve itibarını ihlal edilmek istendiği ve bu tür davranışların hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu," kaydedildi.

Bu sabahın erken saatlerinde Iraklı güçler, Suriye sınırındaki Rabia'daki Peşmergelere benzer bir saldırı başlattı, ancak saldırı püskürtüldü. Bu saldırıda da Heşdi Şabi’nin 3 zırhlı aracı imha edildi, ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi.