Mardin’de Kürtçe oyuna valilik engeli!

Mardin’de Kürtçe oyuna valilik engeli!

 Amed Şehir Tiyatrosu, kendilerinin sahneledikleri, Fransız oyun yazarı Moliere'e ait Tartuffe oyununa valiliğin izin belgesi vermediğini ve bu yüzden oyunun iptal edildiğini duyurdu.

Amed Şehir Tiyatrosu (Şanoya Bajêr a Amedê), oyunun iptal edildiğini sosyal medya platformlarındaki hesapları üzerinden bir açıklamayla  duyurdu.

"İzin belgesi verilmedi"

Tiyatro, açıklamasında iptal sebebine ilişkin “Organizatörler tarafından salonu kiralanan Yay Grand Otel’e valilik tarafından etkinlik izin belgesi verilmediğinden 5 Aralık 2021 tarihinde Mardin’de oynayacağımız Tartuffe oyunumuz elimizde olmayan nedenlerle iptal edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Amed Şehir Tiyatrosu tarafından Ruknettin Gün yönetmenliğinde sahneye aktarılan 70 dakikalık komedi oyunu Tartuffe, din etiketi altında yapılan sahtekarlığı konu ediniyor.

Oyunda, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Berfin Emektar, Hamdusena Özbey, Şahperi Alphan, Dijle Güneş Yavuz, Mahmut Kösem, Özkan Şeker rol alıyor.

Müziklerini Ramîn Rebî’nin yaptığı oyunun Işık tasarımı İsmail Dağ, Deniz Ilgın’ın karikatüründen oluşan afiş tasarımı ise Sevinç Adıyaman’a ait.

Tartuffe oyununa ait afiş (Foto: Amed Şehir Tiyatrosu)

Oyunun konusu

Zengin bir aile babası olan Orgon, evine Tartuffe isimli yabancı bir adamı alır.

Tartuffe oldukça dindar biri gibi görünür ve Orgon onu neredeyse bir aziz yerine koyar. Ona en iyi yiyecek ve içeceklerini sunar, konuğunun ihtiyaçlarını, karısının ve çocuklarının kinin üstünde tutar. Kızını zorla Tartuffe ile evlendirip, oğlunu da devreden çıkarıp onu tek mirasçısı yapmayı planlar.

Orgonún tüm arkadaşları ve ailesi, Tartuffe’un yüksek ahlaki değerlere sahipmiş gibi görünmeye çalışan bir hırsız ve vaazlarında söylediklerini uygulamayan biri olduğunun farkındadırlar.

Orgon’u, Tartuffe’un onu ham maddi hem de manevi açıdan kandırabileceğine karşı uyarırlar. Fakat Orgon bu uyarılara karşı kör ve sağırdır.

En nihayetinde ihanete uğradığını, Tartuffe’un, karısını baştan çıkardığı sırada olaylara kulak misafiri olduğunda öğrenir ve Tartuffe’u evinden kovar. Tartuffe da Orgon’un mal varlığına el koyarak ve onu hapse attırmaya çalışarak intikam almak ister.