Mazlum Abdi’den Abdullah Öcalan paylaşımı

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Ortadoğu’da barışın ve sorunların çözüm anahtarının Abdullah Öcalan’ın elinde olduğunu” söyledi.

Mazlum Abdi’den Abdullah Öcalan paylaşımı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye’den çıkarılmasının 23’üncü yıl dönümü nedeniyle sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Abdi paylaşımında, Abdullah Öcalan’ın “özgür ve eşitlikçi yaşam fikrinin kurucusu” olduğunu söyledi.

“Ortadoğu barışı ve sorunlarının çözüm anahtarı Önder Öcalan’ın elindedir” diyen Abdi, Öcalan’ın özgür kalmasının “bölgeye kalıcı bir barış getireceğini” belirtti.

Mazlum Abdi'nin Twitter hesabının ekran görüntüsü

Suriye’den çıkarılmıştı

Dönemin Türkiye hükumeti 1998'de Suriye yönetimini Abdullah Öcalan'ı sınırdışı etmeye zorlayacak adımlar attı.

16 Eylül'de Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş, sınır yakınlarında Suriye'ye yönelik bir açıklama yaptı. Meclis açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de "Suriye'nin PKK’ye destek vermeye devam etmesi halinde karşılık verileceğini" söyledi.

Bu açıklamalar, Türk askerlerinin Suriye sınıra yakın bölgelerde konuşlandırılması ile desteklendi.

3 Ekim'de dönemin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Ankara'ya gelerek arabuluculuk temasları yaptı, ancak hükûmet Öcalan'ın sınırdışı edilmesi konusunda kararlılığını yineledi.

Baskılar karşısında Suriye hükumeti önce PKK kamplarını kapattı, ardından 9 Ekim’de Öcalan'ı ülkeden çıkardı.

Öcalan Suriye'nin ardından Yunanistan, İtalya, Rusya, tekrar Yunanistan ve Kenya’ya gittikten sonra tutuklanarak Türkiye’ye getirildi. PKK 9 Ekim’i Öcalan’a karşı “komplonun başlangıcı” olarak nitelendiriyor.