Mazlum Ebdi'den ABD ve Rusya'ya eleştiri, Şam'a çağrı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, ateşkesi güvence altına alan Moskova ve ABD'nin, Türkiye'nin kuralları çignemesine seyirci kaldıklarını söyledi. 

Mazlum Ebdi'den ABD ve Rusya'ya eleştiri, Şam'a çağrı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, ateşkesi güvence altına alan Moskova ve ABD'nin, Türkiye'nin kuralları çignemesine seyirci kaldıklarını söyledi. 

Ebdi; cumartesi günü Arta FM'e verdiği mülakat sırasında Türkiye'yi  Girê Spî (Tel Abyad) ve Serêkanîyê (Resulayn) bölgelerinden kaçan halkın yerlerine geri dönmelerini engellemek ve bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalışmakla suçladı.

Ebdi, “Biz, Rojava'da saldırıların yayılmasını, sivillerin öldürülmesini amaçlayan ateşkesin tüm kurallarına uyuyoruz, fakat Türkiye'nin kurallara tamamen uyduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Moskova ve Washington'a çağrıda bulunan Kobane, iki ülkenin Türkiye'nin durdurmak için söylemlerden çok sahada ciddi ve pratik adımlar atması gerektiğini de söyledi.

DSG Komutanı, Şam rejiminden de resmi olarak DSG'yi, Rojava'nın özerk yönetimini ve eğitim sistemini tanımasını istedi.

DSG ile Şam arasındaki anlaşmanın Türkiye ve desteklediği grupların saldırılarına birlikte karşı koymayı amaçladığını da açıklayan Mazlum Ebdi, “Ancak Şam bölge üzerindeki kontrolünü güçlendirmek ve 2011 öncesi şartları geri getirmeyi amaçlıyor. Ancak Şam'ın bunu gerçekleştirme gücü yok” diye konuştu.

Ebdi; Şam ile diğer muhalif güçler arasında daha önce varılan anlaşmaları tanımadıklarının da altını çizdi.

Rusya'nın garantörlüğünde hazırlanan siyasi çözümlerde Kürtlerin ve Suriyelilerin anayasal haklarının tanınmasını da isteyen Mazlum Ebdi, anayasa komitesinde Suriye'nin kuzeydoğusundan temsilcilerin de bulunması yönünde de önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi. Ebdi, özellikle de Kürtlerin bu komitede yer alması için Rusya'nın yanı sıra ABD, İngiltere ve Fransa'nın çaba sarfettiğine vurgu yaptı.

Ebdi, haklarını gözetmeyen hiçbir kararı tanımayacakları uyarısında da bulundu.

Malikiye/Derîk bölgesinden çekilecek Amerikan kuvvetlerinin Deyrezzor ve Kamışlo bölgesine çekileceğini de aktaran Kobane, bu güçlerin görevinin daha çok petrol yataklarını korumak, IŞİD ile mücadele ve DSG'nin elindeki IŞİD militanlarının durumu olacağını söyledi.

Rus askerlerinin Menbiç, Kobane ve Kamışlo'nın doğusundaki bölgelere konuşlanacağını ifade eden DSG Genel Komutanı, bu bölgelerde sınır boyunca Türk ve Rus güçlerinin devriye gezeceğini de belirtti. 

Amerikan birliklerinin çekilmesi ve Türklerin gelmesiyle birlikte bölgedeki dengelerin değiştiğini aktaran Mazlum Ebdi; “Bölgede durum belirsiz ve geçici. Tüm güçler gerçek rollerinin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Bölgedeki tüm güçlerle görüşmeler devam ediyor” diyerek, bölgedeki dengelerin önümüzdeki günlerde netleşeceğinin de altını çizdi.