Mesrur Barzani: Dijital hükümete doğru ilerliyoruz

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nun elektronik imzalar ve elektronik işlemlerle ilgili federal yasanın uygulanmasını onaylaması üzerine bir kutlama mesajı yayımladı.

Mesrur Barzani: Dijital hükümete doğru ilerliyoruz

Kürdistan Parlamentosu, dünkü oturumunda “2012 Yılı 78 Sayılı Elektronik İmza ve Elektronik İşlemler Federal Yasası”nı oy birliği ile onayladı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, yasanın onaylanmasından sonra yayımladığı kutlama mesajında, “Elektronik İmza ve Elektronik İşlemler Federal Yasası’nın, Kürdistan Parlamentosu tarafından onaylanmasını içten kutluyorum. En iyi uluslararası uzmanların işbirliği, desteği ve hükümetin ortak çabası olan bu yasanın kabulü ve onaylanması önemlidir. Bu yasanın onaylanması, Dokuzuncu Kabine’nin 2025 sonuna kadar tamamen dijital bir hükümete ulaşma yolundaki dijital dönüşüm sürecinin bir başka adımıdır” ifadelerini kullandı.

“Gençler, işletme sahipleri ve yatırımcılarla yaptığım tüm sohbetlerden anladım ki büyük gizli bir beşeri sermayemiz var” diyen Barzani, birçok toplantıda toplumun dijitalleşme, bankacılık reformu, vergi gibi alanlarda talepleri olduğunu hatırlattı.

Yasanın onaylanmasına öncelik verildiğini ifade eden Başbakan Barzani, “Vatandaşlar, işletmeler ve hükümetin elektronik imzayı kullanmaları için yasal çerçeve oluşmasını sağlamak amacıyla bu kabinede, bu yasanın uygulanmasını ve değiştirilmesini bir öncelik hâline getirdik. Şüphesiz, bu işleri yalnız başımıza yapamayız çünkü Kürdistan'ın dijital geleceği ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılmasının toplumun tüm kesimlerine ihtiyacı var. Bunun için beraber çalışmalıyız” diye belirtti.

“Zaman kaybı ve rutini azaltmak bakımlarından çok değerli”

“2012 Yılı 78 Sayılı Elektronik İmza ve Elektronik İşlemler Federal Yasası” yasa tasarısı 2019’da 10 parlamenter tarafından Kürdistan Parlamentosu’na sunuldu.

Yasa tasarısının önemi hakkında Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komitesi üyesi Celal Muhammed, “İş ve işlemleri dijitalleştirmek, geçmişte birkaç kişinin tutuklandığı dolandırıcılık eylemlerinin önüne geçmek, devlet dairelerinde vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak aynı şekilde ofislerde zaman kaybı ve rutini azaltmak bakımlarından çok değerli” dedi.

Muhammed, elektronik imzanın, imza taklidini engellemek için önemli olacağını vurgulayarak, “Yasa, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı tarafından onaylanırsa, elektronik imza ile çalışmak ve imza sahteciliğini önlemek için iyi bir yol olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Yasa, elektronik işlemlerin gerçekleştirilmesinde elektronik aygıtların kullanılması için yasal bir çerçeve oluşturmayı, elektronik işlemler ve elektronik imzalara yasal belgeler sağlamayı, kararları düzenlemeyi, elektronik işlemlerin doğruluğu ve güvenliğine olan güveni güçlendirmeyi amaçlıyor.