MetroPOLL anketi: AK Parti'de düşüş, CHP'de yükseliş var

MetroPOLL anketi: AK Parti'de düşüş, CHP'de yükseliş var

Bir yanda koronavirüs salgını, diğer yanda derinleşen ekonomik kriz. Türkiye siyasetinde dengeler yeniden değişirken yeni ittifak arayışları da gündemde. Kamuoyu araştırma şirketleri de halkın nabzını ölçen anketlerini yayımlamaya devam ediyor.

Bağımsız bir çizgide araştırmalar yapan Özer Sencar'ın sahibi olduğu Metropoll Araştırma, nisan ayında yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

“Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusunun yöneltildiği katılımcıların yüzde 32,8’i AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor.

CHP’nin oy oranı yüzde 19’da kalırken diğer partiler baraj altında kalıyor.

Burada kararsızların oyu baz alınarak bir değerlendirme yapılmadığını not düşelim. Öyle ki yüzde 8’lik bir kararsız oranı bulunuyor. 

Protesto oyun ise yüzde 5,3 olması dikkat çeken bir başka olgu...

Bilgisayar destekli telefonla yapılan ankete göre, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP yüzde 7,7 oy oranına ulaşırken, İYİ Parti 7,6, HDP ise 7,0’de kalıyor.

Metropoll anketinde dikkat çeken verilerden biri ise yeni partilere dair. Birçok ankette Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi Ali Babacan’ın DEVA Partisi’nin önünde yer alırken Metropoll’ün nisan anketinde değişiklik göze çarpıyor.

anket

Bu iki partiyi yüzde 0,5 ile Saadet Partisi izlerken, diğer partilerin dağılımı da aynı oranda.

Metropoll anketine göre son üç ayda başta AK Parti olmak üzere hemen tüm partilerde bir düşüş eğilimi gözleniyor. Ancak CHP'de durum farklı.

AK Parti şubatta yüzde yüzde 33,9 iken martta yüzde 33,7, nisanda ise yüzde 32,8’e gerilemiş durumda.

CHP’de ise inişli çıkışlı bir tablo söz konusu. Şubatta yüzde 20,7 oy alan ana muhalafet partisi, martta sert düşüş yaşayarak 17,7’lere kadar düşerken, nisanda toparlanma yaşamış ve yüzde 19’a çıkmış.

anket