Mithat Sancar: Demirtaş ve Önder'in açıklamaları yeterli

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Demirtaş'ın sarf ettiği "Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı" sözleriyle ilgili "Bununla ilgili açıklamalar yeterlidir. Önder'in açıklaması çok berraktı. Bunları tartışacak şartlar yok" ifadelerini kullandı.

Mithat Sancar: Demirtaş ve Önder'in açıklamaları yeterli

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Kobani davasında savunma yaparken Çözüm sürecinde yaşananlarla ilgili "Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Benden küçük bir Öcalan çıkarmaya çalıştılar. Biz biziz, Öcalan Öcalan’dır" sözleriyle ilgili konuştu.

Artı TV'de Gündem Özel adlı programa konuk olan Mithat Sancar, Demirtaş'ın açıklamasının hatırlatılması üzerine Sancar, konu hakkında yapılan açıklamaların yeterli olduğunu belirtti.

Aktan'ın, "O dönem için ne hedeflenmiş olabilir?" sorusu üzerine Sancar, "O zaman için neyin hedeflendiğini çok uzun konuşmamız gerekir. Sırrı Süreyya Önder'in açıklaması bu açıdan gerçekten çok berraktı. O dönemde yaşananlarla ilgili bir tartışma yapacak şartlar ve ortam yoktur. Söyleyeceğiniz her söz kendisi içinde olduğu için oradan söylüyor Halk TV'ye gönderdiği açıklamada, olsaydı daha fazlasını konuşurdum ama böyle bir ortam yok" yanıtını verdi.

"Dolayısıyla bir yerinden başladığınız zaman, konuşmanız gereken çok fazla şey var ve şu an bunların hepsini konuşabileceğiniz gerçekten şartlar yok, gerçekten ortam yok" diyen Sancar, "O nedenle ben hem Selahattin arkadaşımız hem Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızın yaptıkları açıklamaları yeterli buluyorum. Bunların esas alınması şu an, şu şartlar için kafidir ama çözüm süreciyle ilgili muhasebeyi çok daha farklı zamanlarda çok daha geniş yapmakta bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.

“Emek ve Özgürlük İttifakı’nı genişletmeyi hedefliyoruz”

 “Cumhurbaşkanlığı için ya Cumhur İttifakı ya da Altılı Masa sizin kapınıza dayanacak, gelecek. Hangi protokol sizin A'nın ya da B'nin adayını desteklemeye ikna etmeye yeter, şartlarınız neler?” sorusunu ise Sancar şöyle yanıtladı:

Biz bunun yöntemini ve şartlarını 2021 Eylül'ündeki deklarasyonumuzda açıkladık. Biz parlamento seçimlerine kendi ittifaklarımızla gideceğiz. Bu ittifakın üst kavramı Demokrasi İttifakıdır. En önemli sütunu, somut ürünü Emek ve Özgürlük İttifakı oldu. Bunu genişletmeyi hedefliyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için, sistemin özelliklerini de dikkate alarak -yüzde 50+1- bir yöntem önerdik. Kime önerdik? Altılı Masa'ya önerdiğimiz gibi bir yorum yapılıyor. Onlar da dahil olmak üzere bütün toplumsal muhalefet güçlerine önerdik. Dedik ki, bizim önerimiz doğrudan diyalog ve açık müzakere. Belirttiğimiz 11 madde üzerinde bir mutabakat sağlanırsa ortak aday fikrini görüşürüz. Bunu bir buçuk yıla yakın bir süre önce söyledik. Bu kadar açık konuşan bir parti var mı?

Peki karşılık bulmazsak ne yapacağız? Doğal olarak bizim yapacağımız iş kendi yolumuza bakmak ve stratejimizi güçlendirecek yeni adımlar atmaktır. Ama stratejimiz değişmemiştir.”