Myanmar'ın Nobel ödüllü fiili liderinden 'yalan haber' suçlaması

Myanmar'ın Nobel ödüllü fiili liderinden 'yalan haber' suçlaması

Nobel Ödülü sahibi ve Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Çii Rohinga krizinin yalan haberlerle tırmandırıldığını öne sürdü. Suu Çii, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in paylaştıktan bir süre sonra sildiği Tweet'ine de atıfta bulundu.

Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Çii, Rohinga Müslümanları ile ilgli ülkesine yönelik yapılan eleştirileri geri çevirdi. Suu Çii, çarşamba günü Facebook üzerinden yaptığı açıklamada Rohinga bölgesindeki şiddet olaylarıyla ilgili olarak "yığınla yanlış haber yayıldığını" söyledi. Diğer ülkelerle Myanmar arasında gerginliğe yol açabilecek "yalan haberler" karşısında uyarıda bulunan Suu Çii, bu gibi bilgilerin "teröristlerin hedeflerine hizmet ettiğini" kaydetti. Suu Çii, açıklamasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Twitter'da paylaştığı ve Myanmar kaynaklı olmadığı için sonradan sildiği resimlere de atıfta bulundu.

Ağustos ayından bu yana 125 bin Müslüman'ın Bangladeş'e sığınmış olmasına değinmeyen Suu Çii, "Terörizm Myanmar'da yeni bir olgu ama hükümet, bunun tüm Arakan bölgesine yayılmaması için elinden gelenin en iyisini yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Aung San Suu Çii, dünya liderlerine, "soykırıma uğrama tehlikesiyle karşılaşan 1,1 milyon dolayındaki Myanmar Müslümanına yardım edilmesi" çağrısında bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile salı günü bir telefon görüşmesi yapmıştı.