Nasır Hariri: Afrin'de hak ihlalleri yaşanıyor

SMDK Başkanı Nasır Hariri, silahlı grupların Afrin'de insan hakları ihlallerinde bulunduğunu söyledi.

Nasır Hariri: Afrin'de hak ihlalleri yaşanıyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır Hariri, Rojava’nın Afrin kentinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

Hariri, Afrin'de insan hakları ihlallerinin silahlı gruplar tarafından yapıldığını kabul ederek, birçok ihlalin mahkemelerde kaydedildiğini ve bu ihlallerin birçoğunun Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı grupların mensupları tarafından işlendiğini söyledi.

Hariri, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında K24 muhabirinin sorusuna ilişkin verdiği yanıtta şunları söyledi:

“Afrin’de sivil veya askeri mahkemelerce tescil edilmiş çok sayıda hak ihlali ve suç var. Bu suçları işleyen birçok taraf var. Bunların içerinde siviller de var silahlı kişiler de var, bir kısmı da Milli Ordu (SMO) tarafından yapılmıştır. Bu ihlaller Suriye Muhalefeti’nin sorumluluğundadır.”

Afrin’de hak ihlallerinin ortaya çıkarılması için bir komisyon kurduklarını ifade eden Hariri, “Afrin’deki hak ihlallerini gerçekçi bir şekilde ortaya çıkarmak için müttefiklerimizle ve özellikle Türkiye'yle birlikte çalışmamız gerekiyor ve bunun için bir bilgi toplama komitesi kurduk” dedi.

Afrin, 18 Mart 2018 yılından bu yana Türkiye ve silahlı grupların kontrolü altına bulunuyor. Afrin’de şimdiye kadar binlerce Kürt kaçırıldı. Kimisi işkence gördü, kimisi fidye karşılığı serbest bırakıldı, kimisinin de akıbeti daha belli değil. Silahlı gruplar tarafından Kürtlerin evlerine ve tarım arazilerine el konuldu.

Suriye'nin Halep, Hama, Şam ve diğer bölgelerinden yüz binlerce Arap getirilip Afrin’de Kürtlerin yerlerine yerleştirildi.