Nasır Hariri: PKK, Suriye'nin güvenliğine tehdittir

Kürt sorununun çözümü hakkında konuşan Nasır Hariri, “Suriye’de birlik olmalı; Kürtler de Suriye’nin gerçek bir parçasıdır ve Kürtlerin hakları göz ardı edilmemelidir. Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu ile Anayasa Komitesi'nin de bir parçasıdır. Kürtler de Suriye vatandaşlarının sahip olduğu tüm temel hakları sahiptir” dedi.

Nasır Hariri: PKK, Suriye'nin güvenliğine tehdittir

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Nasır Hariri, Suriye’deki siyasi gelişmeler, Kürt sorununun çözümü ve muhalefetin komşu ülkelerle ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki siyasi çözümünün geleceği hakkındaki görüşlerini dile getiren Nasır Hariri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm Suriye halkı için bir Suriye istiyoruz. Kırmızı çizgi, Suriye halkının birliği ve Suriye’nin toprak bütünlüğüdür. Ayrıca de-facto bir durum ya da farklı görüşler olmamalı; demokratik, kapsayıcı bir Suriye inşa edilmelidir. Suriye’deki tüm unsurlar haklarına kavuşmalı, hiçbir siyasi ve dini taraf arasında fark olmamalıdır. Suriye topraklarında terör unsurları da kalmamalı ve biz teröre karşı savaşacağız. Suriye demokratik bir ülke haline gelmeli, İran milisleri ve mezhepçi gruplar ülkede kalmamalıdır.”

Kürt Sorunu

Kürt sorununun çözümü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hariri, Şam rejiminin “Tüm Suriye bileşenlerini göçe zorladığını” belirterek, “Şu ana değin 14 milyon Suriye vatandaşı farkında olmadan mülteci durumuna geldi. Suriye’de birlik olmalı; Kürtler de Suriye’nin gerçek bir parçasıdır ve Kürtlerin hakları göz ardı edilmemelidir. Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu ile Anayasa Komitesi'nin de bir parçasıdır. Kürtler de Suriye vatandaşlarının sahip olduğu tüm temel hakları sahiptir” dedi.

İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesi Komitesi'nin Kurulması Kararı 

Öte yandan Suriye Ulusal Koalisyonu’nun Rojava’nın Afrin, Serêkaniyê ve Gri Sipî kentlerinde silahlı gruplar tarafından yaşanan hak ihlallerini araştırmak üzere bir komite kuracağı belirtilmişti.

Söz konusu komitenin kurulup kurulmadığına dair konuşan Nasır Hariri, şunları ifade etti:

“Gerçekten Kuzeydoğu Suriye birçok engelden geçiyor. Biz o bölgede huzurun gelmesi için çabalıyoruz. Terörist güçler hala orada ve farklı farklı silahı gruplar söz konusu. Bölgedeki çatışmaların durması, terör grupların oradan çıkarılması gerekir. Orada sadece Kürtler değil, hiçbir kesim hak ihlaline uğramamalıdır.”

Komitenin kurulduğunu ve çalışmalarını sürdürdüğün söyleyen Hariri, “Bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Ayrıca Suriye muhalefetinin, koalisyonun ve geçici hükümetin uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Söz konusu ihlallerle mücadele edeceğiz ve sorunları çözeceğiz. İhlaller bazı Milli Ordu mensuplarınca işleniyor, onlar da askeri mahkemelerde yargılanacak, diyebilirim” şeklinde konuştu.

ENKS İle Yaşanan Tartışma

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi arasında yaşanan tartışmaya değinen Nasır Hariri, şunları dile getirdi:

“ENKS, Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi’nin kilit bir bileşenidir ve aramızdaki dayanışma uzun bir süredir devam etmektedir. Söz konusu tartışmalar bu dayanışmayı etkilemez. Aramızda birtakım sorun ve tartışmalar vardı, ama bunlar büyük meseleler değildi. Ayrıca ENKS’yi, PYD’yi k’den ayırma ve PKK’yi o bölgeden çıkarma konusundaki taleplerini destekliyoruz. Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi, ENKS’nin her müzakerede bulunmasında ısrarcı oldu.

Hariri, “Güvenlik meselesinin, ortaklığımızın temeli olduğunu söyleyebilirim. Bu arada birkaç gün önce de ENKS ile bir görüşmemiz vardı” dedi.

"PKK, Suriye'nin Güvenliğine Tehdittir"

PKK’nin bölgedeki varlığını eleştiren Hariri, şunları ifade etti.

“Kuzeydoğu Suriye’de bir sorunumuz var: PKK. PKK, Suriye topraklarına dışarıdan geldi ve örgütün diğer Kürt unsurlarla sorunu var. PKK, Suriyeli Kürtleri temsil etmiyor. PKK’nin Araplarla, Süryanilerle ve Suriyelilerle, yani tüm bileşenlerle sorunu var. Kimse de onları kabul etmiyor. PKK’yi Suriye'nin güvenliğine bir tehdit olarak görüyoruz. Bizim sorunumuz PKK’nin buradan çıkmasıdır, PYNK ile ENKS görüşmeleri bizim için bir sorun değildir.”

Kürdistan Bölgesi'ndeki Mülteciler 

Ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki Suriyeli mültecilerin yaşam koşulları ve sorunlarının çözümü konusunda da konuşan Hariri, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Suriye devriminde kutsal bir tavrı vardı. 250 binden fazla Suriyeli mülteciyi barındırıyorlar. Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi olarak mültecilerle ilgili çalışmalarımız var. Sadece Kürdistan Bölgesi’ndeki değil, her yerdeki Suriyeli mültecilerin koşullarını takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

/ K24