Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Tahran’da İran'ın 8’inci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile bir araya geldi.

Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi

İran’ın 8. Cumhurbaşkanı Reisi’nin yemin törenine katılmak üzere Tahran’a giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün önce Cumhurbaşkanı Reisi ile ardından da Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi heyetinde Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Faiq, Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı Pıştiwan Sadıq, Kültür ve Gençlik Bakanı Hamay Hama Said, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Kwestan Muhammed yer aldı.

Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile yapılan görüşmeye Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Faiq de katıldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin İran ile ilişkileri, Irak, Kürdistan Bölgesi ve İran'daki durum, ortak işbirliği, güvenlik ve istikrar konuları ele alındı.

Görüşmede iki taraf, Kürdistan Bölgesi ile İran Cumhuriyeti arasındaki tarihi ilişkilere değinerek, Kürdistan Bölgesi ve Irak ile İran arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, özellikle ticaret alanlarının güçlendirilmesi, bölgenin güvenliğini ve istikrarıyla sınırların korunması gerektiği vurguladı.

Erbil ve Tahran iyi siyasi ve ticari ilişkilere sahip.

Rûdaw’a konuşan Siyaset bilimi ve bölgesel ilişkiler uzmanı Zubeyir Rasul, “Kürdistan Bölgesi'nin farklı alanlarda özellikle Türkiye ve İran ile ilişkileri olmasına rağmen, sınırlıdır. Her ne kadar bu ilişkiler iyi görünse de yine de bir limitleri var” dedi.

Dün Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran’da Kürdistan bayrağı ile karşılanmıştı.

Bölgesel ilişkiler uzmanı Zubeyir Rasul, bu jestin bir mesaj taşıdığını belirterek, İran'ın ABD, Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi rakiplerine bir mesaj vermek istediğini söyledi.

İran’ın Kürdistan Bölgesi ile 3 resmi sınır kapısı bulunuyor. Geçtiğimiz son dört ayda Irak ile İran arasında ticaret hacminin 2 milyar 800 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu rakamın 1.68 milyarı doları Kürdistan Bölgesi’yle gerçekleştirildiği ifade ediliyor.