Necmeddin Kerim: Kerkük Bağımsızlık Referandumuna hazır

Necmeddin Kerim: Kerkük Bağımsızlık Referandumuna hazır

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kerkük vilayeti kamu birimleri yöneticileriyle yaptığı bir toplantıda Kerkük ilinin referandum hazırlıkları içerisinde bulunduğunu ve Kerküklülerin referanduma katılacaklarını söyledi.

Kurdistan Bölgesi Bağımsız Seçim ve Referandum Yüksek Komitesi Başkanı İsmail Xormali K24'e yaptığı açıklamada, Kurdistan Bölgesi dışında (Kerkük, Musul ve Diyala) yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Kürt vatandaşın da referanduma katılma haklarının bulunduğunu dile getirdi.

Musul operasyonunun sona ermesinin yaklaşmasıyla terör örgütü IŞİD’in bölgeye takviye yaptığını bildiren Kerim,  terör örgütü üyelerinin Kerkük’e bağlı Hawice ilçesine yöneldiğini ve bu sınırlardaki Peşmerge noktalarına saldırdığını sözlerine ekledi.

Kerkük Yüksek Seçim Komisyonu yalanlandı

7 Haziran günü Kürdistan Parlamentosunda siyasi parti temsilcileri ile yapılan toplantı sonrası Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu toplantısında statüsü tartışmalı olan Kerkük’ün de referanduma dahil edileceğini söylemişti.

Kürdistan Parlamentosu’nun almış olduğu bu kararın ardından açıklama yapan Kerkük Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Kays Muhammed ise, Bağdat'tan bir talimat gelmediği sürece referandum için herhangi bir hazırlık yapılmayacağını söylemişti.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in yaptığı bu açıklama, Kerkük Yüksek Seçim Kurulu Başkanı'nın sözlerinin bir önem teşkil etmediği ve Kerkük'ün referanduma katılacağının en yüksek ağızdan teyidi olarak değerlendirildi.