Ninowa Valiliği'ne Kürt isim seçildi

Ninowa Valiliği'ne Kürt isim seçildi

Irak’ın Ninowa Vilayeti Valisi Mansur Merid’in İl Meclisi tarafından görevden alındığı bildirildi. Görevden alınan valinin yerine Kürt yardımcısı Sirwan Rojbeyani görevlendirildi.

Bugün Ninowa İl Meclisi’nde yapılan oylama sonucu, Vali Mansur Merid görevden alındı.

İl Meclisi, yeni vali seçilene kadar göreve Birinci Vali Yardımcısı Sirwan Rojbeyani’yi getirdi.

Edinilen bilgiye göre silahlı bir güç İl Meclisi binasını kuşatarak oylama yapılmasını engellemek istedi ancak bu girişim sonuçsuz kaldı.

Ancak İl Meclisi valinin istifa ettiğini onayladıklarını belirtirken, bazı çevreler ise İl Meclisi’nin meşru olmayan yöntemlerle görevden aldığını iddia ediyor.

BasNews’e konuşan İl Meclisi Üyesi Xezwan Dawdî, bugünkü oturumda Ninowa Vilayeti Valisi Mansur Merid’in istifasının onayladığını söyledi.

BasNews’e konuşan  Ninowa İl Meclisi Başkanı Seydo Çeto, Vali’nin kendi el yazısı ve imzası bulunan istifa mektubunun kendisine ulaşması üzerine İl Meclisi’nde yapılan oturumda istifasının kabul edildiğini söyledi.

Vali Mansur Merid’in danışmanı Abdulcabbar Ciburi BasNews’e yaptığı açıklamada Irak Parlamentosu’nun tüm il meclislerini feshettiğini hatırlatarak, Ninowa İl Meclisi  böyle bir toplantıyı gerçekleştirme hakkı bulunmadığını söyledi.

Ciburi, Vali’nin istifa etmediğini ileri sürerek, “Görevden istifa ettiğine dair haberler doğruyu yansıtmıyor. Bahsi geçen istifa mektubunda tarih yazılı değil. Bu sahte bir mektup olabilir. En kısa sürede bir basın açıklaması yapacağız” dedi.

Mansur Merid, görevden alınan Newfel Hemadi’nin yerine 13 Mayıs’ta göreve getirilmişti.

Ninova ilinin merkezini Musul kenti oluşturuyor.