HDP ilçe binasında Öcalan posteri asılmasına 25 yıl hapis istemi

HDP Esenyurt ilçe binasına PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin asılması nedeniyle açılan soruşturda, eşbaşkanlar Ercan Sağlam ile Dilan Kılıç hakkında 11,5 yıldan 25'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandığı öğrenildi.

HDP ilçe binasında Öcalan posteri asılmasına 25 yıl hapis istemi

AA’da yer alan habere göre, 23 Ocak'ta, Esenyurt Belediyesi personelinin HDP ilçe binasında dezenfekte işlemi yaparken çekilen ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, Abdullah Öcalan’ın posterlerinin görülmesi üzerine, Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 24 Ocak'ta binada arama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, parti binasında yapılan aramada afiş, resim, tablo ve dijital materyalere el konularak “çrgütsel döküman” sayıldı.

Eşbaşkanların ifadesi iddianamede yer aldı

İddianamede, eşbaşkanlar Ercan Sağlam ile Dilan Kılıç’ın ifadelerine yer verildi.

Ercan Sağlam ifadesinde, 2009'dan beri siyasi çalışmalar içerisinde olduğunu, yaklaşık 1 yıldır HDP Esenyurt İlçe Teşkilatı'nda ilçe eş başkanı olarak görev yaptığını anlatarak, başkanlık makamında kullanmış olduğu masanın üzerindeki Abdullah Öcalan posterinin, göreve geldiğinde orada bulunduğunu, kim tarafından asıldığını bilmediğini, kendisinin de herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyledi.

Öcalan'ın yağlı boya resmini kimin yaptığını bilmediğini belirten Sağlam, "Göreve geldiğimizde vardı. Bunları parti binasına ben getirmedim. Kimin getirdiğini de bilmiyorum. Gördüğüm anda da herhangi bir müdahale de etmedim. Müdahale etmeme gerekçem bunların çözüm sürecinden kaldığını düşünmem ve parti binasında tadilat yapacağımız ana kadar durmasıydı. Söz konusu odalarda örgütsel bir eğitim verilip verilmediği hususunda net şekilde böyle bir etkinliğin olmadığını söylemek isterim. Üzerime atılı örgüt üyeliği suçlamasını kesinlikle kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

Eşbaşkan Dilan Kılıç da ifadesinde, 1 yıldır HDP Esenyurt ilçe başkanlığında eş başkanlık yaptığını anlatarak, "Söz konusu bina 3 katlı olup, giriş katında çelik kapı ile kapalı gençlik meclisine ait bir oda bulunmaktadır. Ben bu odaya daha önce hiç girmedim. Bu oda sürekli kilitli tutulmaktadır. Sorumlusu gençlik meclisi üyeleridir. Gençlik meclisinin üye ve sorumlularının kim olduklarını bilmiyorum. Parti binasının birinci katında başkanlık odası, basın odası, genel ihtiyaçların giderildiği bir oda ve toplantı yapılan bir salon bulunmaktadır. Ben bu odalardan başkanlık odasını Ercan Sağlam ile birlikte ortak kullanmaktayız. Başkanlık odasında Abdullah Öcalan posterinin bulunduğu masa ana sorumlu Ercan Sağlam'a aittir" diye konuştu.

Parti binasına sadece yönetim toplantılarının yapıldığı günlerde gittiğini belirten Kılıç, aramalarda bulunan dokümanların kim tarafından ne amaçla düzenlendiğini bilmediğini söyledi.

Ercan Sağlam ve Dilan Kılıç hakkında "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 11,5 yıldan 25'er yıla kadar hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianame, başsavcılık onayının ardından İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.