Ömer Öcalan: Devletin temelinde Kürt düşmanlığı var

Ömer Öcalan: Devletin temelinde Kürt düşmanlığı var

 HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, siyasi tutukluların kapsam dışında bırakıldığı yeni infaz düzenlemesine, “Türk devletinin temelinde Kürt düşmanlığı olduğu sürece kıyamet kopsa, hasta yatağına düşseler bile yine de Kürtleri nasıl bitirebiliriz diye çalışırlar” diyerek, tepki gösterdi.

Koronavirüs salgınının cezaevlerine yayılma riski üzerine AKP-MHP tarafından hazırlanıp, binlerce siyasi tutukluların kapsam dışında bırakıldığı 70 maddelik yeni infaz düzenlemesi, tartışmalara sahne olduğu Meclis Adalet Komisyonu’nda yine AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Önümüzdeki Salı günü Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi beklenen düzenlemeye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan tepki gösterdi.

İnfaz düzenlemesinde AKP ve MHP’nin danışıklığında Meclis’e getirildiğini dile getiren Ömer Öcalan,  hazırlanan infaz yasasında “eşitlik ilkesinin" hiçe sayıldığını ifade etti.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KÜRT

Düzenlemenin dışında tutmak istenen siyasi tutsakların büyük çoğunluğunun Kürt olduğunu söyleyen Öcalan, “Kürtler demokrasi, eşitlik, barış, özgürlükten konuşurken tutuklanıyor. Binlerce Kürt siyasi tutsak var. Türk devletinin temelinde Kürt düşmanlığı olduğu sürece kıyamet kopsa, hasta yatağına düşseler bile yine de ‘Kürtleri nasıl bitirebiliriz’ diye çalışırlar. Kürtleri cezaevi ve tutuklamalar ile terbiye etmeye çalışıyorlar” dedi. 

Yürütülen bu Kürt düşmanlığı politikalarının artık bütün toplum tarafından görülmesi gerektiğini vurgulayan Öcalan, şunları söyledi: “Kürt halkına karşı yürütülen bu politikalara rağmen devletten bir şeyler beklemek doğru değil. Tüm politikalarını Türk milliyetçiliği adı altında yürütüyor ve halklar arasında düşmanlığı körüklüyor.” 

SALGINLA MÜCADELE BİÇİMİ 

HDP’li vekil, koronavirüs (Kovid-19) salgının gün geçtikçe yayıldığı Türkiye’de salgınla mücadele sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini de söyledi. Sağlık Bakanı’nın açıklamalarının sayı vermekten öteye geçmediğine dikkat çeken Öcalan, dünyanın bu hastalığa nasıl bir çözüm bulunur, bu hastalığı nasıl durdurabiliriz diye çalıştığını, ancak Türk devletinin “Kürt halkının iradesini nasıl gasp edebiliriz” diye çalıştığını kaydetti. 

“Kürt halkı olarak devletin salgına karşı tutarlı bir adım atacağını düşünmek bizi boşa düşürür” diyen Öcalan, şöyle devam etti: “Türk devleti, tek millet, tek vatan diyerek Kürtlere karşı her türlü kıyımı yapıyor. Yine Kürt düşmanlığı yürütüyor. Bu salgını fırsat bularak Kürt iradesini gasp ediyor. Buna karşı halkımızın mücadele etmesi gerekiyor. Salgına karşı paylaşarak, dayanışma göstererek mücadele etmeliyiz. Kendi yerelimizde komünal bir ekonomi oluşturmamız lazım. Bu süreçte dört parça Kürdistan’da da ulusal birliğimizi güçlendirip, dayanışmamızı sağlamamız lazım. Kürt halkı kendilerine karşı düşmanlık yürütenlere karşı beklentide olmamalı.”

ELEŞTİREN GÖZALTINA ALINIYOR

HDP’li Öcalan, salgınla mücadelede yetersiz kalan AKP’nin bu konuda doğru bilgiler veren ya da eleştirel paylaşımlarda bulunanları ertesi sabah gözaltına alarak toplumu sindirme yoluna başvurduğunu da söyledi. 

Bu yönlü eleştirilerde bulunduğu için gözaltına alınan Tır şoförünü hatırlatan Öcalan, “Bu düzeni eleştiren tır şoförü, salgından yakınını kaybeden bir yurttaşı gözaltına aldılar. Dedikleri şey; ‘bizden başka kimse konuşmayacak’. Ya İçişleri Bakanı konuşacak ya da kimse konuşmayacak. Çok sesli bir durum yok. Herkes bir kişinin ağzından çıkacaklara bakıyor” diye konuştu.