PAK, PSK ve TEVGER’den Diyarbakır’da Newroz açıklaması

PSK, TDK-TEVGER, PAK, 20 Mart günü, Diyarbakır Şeyh Said Meydanı’nda açık alanda Newroz’u kutladı. Polis kutlamayı engellemeye çalıştı.

PAK, PSK ve TEVGER’den Diyarbakır’da Newroz açıklaması

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK), Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) Diyarbakır Şeyh Said Meydanı’nda depremlerde yaşamını yitirenleri anarken, Newroz açıklaması yaptı.

Polis parti üyeleri ve vatandaşların Kürdistan bayrağı açmasını önlemeye çalıştı ve bu esanda kısa bir gerginlik yaşandı.

Parti yetkilileri Kürdistan Bayrağı’na müdahalenin yasal bir uygulama olmadığını, Kürdistan bayrağının yasak olmadığını dile getirerek etkinliğe devam etti.

Burada konuşan PAK Parti Sözcüsü Hanifi Turan, polis müdahalesini kınayarak, “Kürdistan Bayrağı yasak değildir. Bu nedenle de polisin yapmış olduğu bu müdahale yasal değildir. Türk Devleti’nin tüm yetkililerini, Kürdistan Bayrağı’na yönelik yasaklayıcı tutum almaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Bugün Newroz kutlaması için buradayız. 6 şubat depreminden dolayı bu yıl Newrozu bir şenlik şeklinde değil de, halkımızın yaşamış olduğu  acılara, hüzün ve yaralara saygı temelinde ve milli anlam ve içeriğine uygun bir şekilde kutlamaktayız. Burada PAK, PSK, TDK-TEVGER’in ortak açıklamasını okuyup etkinliğimize son vereceğiz” dedi.

PSK, TDK-TEVGER, PAK  adına hazırlanan Newroz ortak açıklamasının Kurmancisini PSK Yöneticisi Serhat Amedi, Kirmancki/Zazakiyi ise PAK Parti Meclisi üyesi M.Ali Yılmaz okudu.

Depremlerde yaşanan can kayıpları nedeniyle Newrozu bu yıl halaylarla değil; acı ve kederle karşıladıklarını ifade eden Amedi, “Kürt dilini, bu Newroz’da özellikle öne çıkaralım ve Kürtçe’nin yaşamın her alanında, esas dilimiz olması için yeni bir sayfa açalım. Newroz’u Kürtçe ana dille eğitim talebinin, kültürel,  sosyal hak ve özgürlük taleplerinin yükseltileceği bir güne dönüştürelim. Newroz’da bir kez daha milli, demokratik taleplerimizin, kendi geleceğimizi belirleme mücadelemizin yükseltileceği bir mücadele güne dönüştürelim” dedi.

Serhat Amedi, “Kürt milleti, ancak ve ancak, birlik, ittifak ve ortak tutumlar geliştirerek, varolan kazanımlarını koruyabilir, bağımsızlık ve özgürlük yolunda kararlı adımlar atabilir” diye belirtti.

Açıklamada, Kürt partiler arasındaki ittifaka vurgu yapılarak, “Bu yılki Newroz’un milli birlik, işbirliği ve ittifaklar için bir başlangıç olmasını ümit ediyoruz” denildi.

Şeyh Said Meydanı’ndaki Newroz etkinliğine katılanlar Newroz afişlerinin yanında 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenlerin anısına mum yaktı.