Parkurcu Kürt Kardeşlerin Gözü Yükseklerde

Parkurcu Kürt Kardeşlerin Gözü Yükseklerde

 Rojhılat’ın Bokan kentinde yaşayan Behnam, Saman ve Sirwan Celili kardeşler, parkur sporunda adlarını tüm dünyaya duyurmanın peşinde. Parkurcu kardeşlere dünyaca ünlü sinema oyuncusu ve parkurcu David Belle’de destek veriyor.

Behnam, Saman ve Sirwan Celili kardeşler yaklaşık 15 yıldır parkur sporunu Rojhılar ve İran’da geliştirmenin hayali peşinde koşuyor.

Rûdaw’a konuşan Behnam Celili, “Bu sporun yaygınlaştırılıp resmileştirilmesi için çok çabaladık. Biz uzun zamandır profesyonelce bu sporu yapıyoruz. Ancak İran son iki yıldır resmi olarak bu spora izin verdi. Kardeşlerimle birlikte çok çaba sarfettik” dedi.

Celili kardeşler son birkaç yıldır yaşadıkları Bokan’da büyük bir taraftar topluluğu kazandı. Şimdi parkur sporu antrenörlüğü yapan kardeşler, uluslararası yarışmalara katılmayı arzuluyor.

Behnam Celili, “Biz bu sporun Kürt gençleri içerisinde yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Umarız birgün Kürdistan Bölgesi’ne de gelir orada da gençleri alıştırırız” diye konuştu.

David Belle’dan destek

Dünyaca ünlü parkurcu ve sinema oyuncusu David Belle’in kendilerine destek vermek istediğini belirten Sirwan Celili de, “İki yıl önce David Belle ile görüşmek için Fransa’ya gidecektik ancak bir film projesi nedeniyle aksadı. Kendisi bizi takip ettiğini ve bize destek verdiğini duyurdu. Hatta Ortadoğu’da bu spor dalında kendisinin temsilcisi olmamızzı istedi” dedi.

Sirwan Celili, parkur sporunu kendi kısıtlı imkanları ile yaptıklarını, en büyük hayallerinin uluslararası yarışmalara katılmak olduğunu söyledi.

Parkur sporu nedir?

Ekstrem sporlardan biri olan parkurda amaç, insan vücudunun yeteneklerini en verimli şekilde kullanarak engelleri aşmak ve bir yerden diğerine geçmektir.

Yaratıcısı Fransız özel kuvvetlerinde itfaiyeci olarak görev yapan Raymond Belle’dir. Oğlu David Belle ve arkadaşları da “Le Parkour” adıyla yapılmaya başlanan bu spora daha çok “bir yaşam felsefesi” olarak bakmışlardır.

Doğada hayatta kalmayı ve çevik olmayı hedefleyen bir spordur. Şehir içerisinde oluşturulan parkurlarda karşınıza çıkan engelleri akıcılıkla aşmak en önemli noktasıdır. Belirli bir güzergahı yoktur. Parkur eğitimleri kapalı alanlarda gerçekleştirilebileceği gibi parklar ve toprak zeminlerde de yapılabilir. İlk etapta yumuşak zeminler, minderler ve trambolinlerle antrenman gerektirir.