Pentagon'da Venezuela toplantısı

Pentagon'da Venezuela toplantısı

Venezuela’da Juan Guaido’ya ordudan beklenen desteğin gelmemesinin ardından Trump yönetiminin Venezuela stratejisi tartışılıyor. Başkan Trump’ın ulusal güvenlik ekibi Venezuela gündemiyle Pentagon’da bir araya geldi. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Amerika’nın Venezuela konusunda istihbaratının çok iyi olduğunu söyledi.

Venezuela’da Amerika’nın gayrimeşru olarak gördüğü devlet başkanı Nicolas Maduro’nun hala iktidarda olması sebebiyle Amerika’nın Venezuela stratejisinde bir istihbarat zafiyeti olabileceğine yönelik bazı iddialar gündeme getirilmişti. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal İstihbarat Başkanı Dan Coats, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Amerika’nın Latin Amerika’daki kuvvetlerinden sorumlu olan donanma komutanı Amiral Craig Faller dahil olmak üzere Trump yönetiminin üst düzey isimleri Pentagon’da Venezuela gündemiyle toplandı.

Pentagon’da yapılan toplantıda Amerika’nın Latin Amerika’daki kuvvetlerinden sorumlu komutanı Amiral Craig Faller Trump yönetiminden üst düzey yetkililere brifing verdi.

“Venezuela’da istihbarat boşluğumuz olduğunu sanmıyorum”

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer muhalefet lideri Juan Guiado’nun silahlı kuvvetlerine ayaklanma çağrısı yapmasının ardından Venezuela ordusundan daha fazla askerin saf değiştirmesini beklemişti.

Bu konudaki eleştiriler 2003 yılında Amerika’nın Irak işgali öncesinde yaşanan istihbarat zafiyetiyle kıyaslanarak ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’a soruldu. Shanahan, “Bir istihbarat boşluğumuz olduğunu düşünmüyorum. Bana sorarsanız raporlamamız çok iyi” yanıtını verdi. Shanahan, “Sürekli olarak topladığımız çoklu kaynaklarımız var. Aldığımız bilginin kalitesi ve doğruluğuna güveniyorum” ifadelerini kullandı.

Bu hafta başında John Bolton Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Anayasa Mahkemesi Başkanı Maikel Moreno ve Cumhurbaşkanlığı muhafızları komutanı Ivan Rafael Hernandez Dala’nın muhalefete Maduro’nun iktidarı Guaido’ya devretmesi gerektiğini belirtmişti.

Ancak bu isimlerin hiçbiri Maduro ile kamuoyu önünde mesafe koymuş değil. Savunma Bakanı Padrino’nun da Perşembe günü konuşma yaparken Maduro’nun yanında oturması dikkat çekti. Trump yönetimine göre Venezuela yönetiminde bu kişiler saf değiştirmekten vazgeçti.

2003’teki Irak işgali öncesinde eski Başkan George W. Bush ve danışmanları eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in gizli şekilde nükleer, kimyasal ve biyolojik silah geliştirdiği ve El Kaide ile bağlantısının olduğuna ilişkin istihbaratın varlığını Irak işgaline gerekçe olarak göstermişti. Her iki iddia da doğrulanmadı. Bush ve danışmanlarının ellerindeki istihbaratı abarttığı ve sürgünde yaşayan Iraklıların şüpheli iddialarına dayandırdıkları ortaya çıkmıştı.

“Bütün seçenekler masada”

Venezuela’da bugüne kadar kullanılan ekonomik ve diplomatik baskının Maduro’nun devrilmesinde başarısız olmasıyla birlikte Trump yönetiminin askeri seçeneklere yönelebileceği ihtimali dile getirilmişti. Ancak Amerika’yı Suriye ve Afganistan’dan çıkarmaya çalışan bir başkanın yeni bir çatışmaya hazır olup olmadığı konusunda derin şüpheler var.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Beyaz Saray’da gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlamadı. ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan da Amerika’nın Venezuela’da askeri bir müdahaleye yönelik adım atacağına ilişkin bir bilgi vermedi ancak bütün seçeneklerin masada olduğunu vurgulamakla yetindi.

Shanahan Pentagon’da yapılan toplantının amacının Trump yönetimi içindeki ulusal güvenlik liderliğinin Venezuela’da olası sonuçlar konusunda aynı çizgide olmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Shanahan, “Belirli koşullar için hazırlanan kapsamlı bir dizi seçeneğimiz mevcut. Daha fazla bir şey söylemeyeceğim” şeklinde konuştu. Doğrudan bir askeri operasyonun bu seçenekler arasında olup olmadığı sorusuna cevaben Shanahan, “Bunu sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Bütün seçenekler masada” dedi.

Shanahan’dan Maduro yönetiminin askeri kapasitesini değerlendirmesi istendi. ABD Savunma Bakanı Vekili “Amerika ile kıyas kabul etmeyeceği kesin. Maduro gayrimeşru bir rejim. Ordudaki iyi insanlar Venezuela’nın geleceği ile ilgili doğru kararı alacaktır. Önemli olan budur” ifadelerini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da geçen günlerde yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın daha fazlasını talep etmesi halinde ABD ordusunun Başkan’a destek vermeye hazır olduğunun” mesajını vermişti.

Bolton’dan Venezuela uyarısı: “Bedeli olur”

Pentagon’da toplantının yapıldığı gün Başkan Trump da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le konuştu. İki liderin gündemi Venezuela’ydı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders’a Başkan Trump’ın telefon görüşmesinde Putin’i Maduro’yu desteklemekten vazgeçirme konusunda ilerleme sağlayıp sağlamadığı soruldu. Sarah Sanders “Başkan barışçıl bir geçiş olması gerekliliğini yineledi. Görüşme boyunca odak noktası insanlara gereken yardımın iletilmesi konusuydu” demekle yetindi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Pentagon’daki toplantıdan çıkan bir açıklamanın olmadığını ancak bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Sözcü Sanders “Başkan gerekirse gereken şeyi yapacak” ifadelerini kullandı.

Trump-Putin telefon görüşmesinin ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter’dan bir açıklama yaparak “ABD batı yarıkürede askeri bir müdahaleyi hoş görmeyecektir. Başkan Trump Maduro’nun baskıcı yönetimine destek verenlerin bedelini ödeyeceğini net şekilde söyledi” mesajını paylaştı.