Pentagon'dan Ankara'ya Rojava'da 'kara harekatından vazgeç' çağrısı

Pentagon Sözcüsü, Türkiye'nin Rojava ve DSG kontrolündeki diğer bölgeleri bombalaması nedeniyle Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile ortak devriyeleri azalttığını söyledi.

Pentagon'dan Ankara'ya Rojava'da 'kara harekatından vazgeç' çağrısı

Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Virginia'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Pentagon'un Türkiye'nin Rojava ve DSG kontrolündeki diğer bölgelerdeki operasyonlarından "derin endişe duyduklarını" söyledi ve saldırıların bölgesel istikrarı ayrıca IŞİD'e karşı mücadeleyi etkileyeceğini söyledi.

Pentagon Sözcüsü, Türkiye'nin saldırılarının "IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun son yıllarda elde ettiği kazanımları tehlikeye attığını" sözlerine ekledi.

General Pat Ryder "Kuzey Suriye, Irak ve Türkiye'deki gerilimlerden derin endişe duyuyoruz. Bu nedenle itidal çağrısında bulunuyoruz. Devam eden çatışma, özellikle kara saldırıları, IŞİD'e karşı güçlükle kazanılan kazanımları tehlikeye atacak ve bölgede istikrarsızlığa da neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ryder, Suriye'nin kuzeydoğusunda konuşlu olan ABD birliklerinin Demokratik Suriye Güçleri(DSG) müttefikleriyle ortak devriyelerini de azalttığını söyledi. Ryder buna gerekçe olarak "Çünkü bunları DSG ile ortaklaşa yapıyoruz ve DSG devriyelerini azalttı" dedi.

Bu, Türkiye'nin DSG kontrolündeki bölgeleri bombalamasına ve bombardımanına karşı ABD'nin ilk uyarısı değil.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bölgede, özellikle Suriye'de, çoğu sivil olmak üzere daha fazla can kaybına neden olabilecek herhangi bir askeri harekat görmek istemediklerini belirtmişti.

Kirby ayrıca, "Türkiye, ister kendi sınırları içinde ister ülke içinde olsun, terör saldırılarına karşı kendisini ve vatandaşlarını savunma hakkına sahip" olduğunu kaydetti.

Türkiye, Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde “ terörist” olarak tanımladığı DSG’ye bağlı Kürt birliklerine 20 Kasım’da bir dizi hava saldırısı düzenlemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta yaptığı bir konuşmada zamanı geldiğinde kara harekatına geçileceği mesajını vermişti.

Türkiye hükümet yetkilileri, kara harekatı için ordunun neredeyse tüm hazırlıklarını yaptığını belirtiyor.