Peşhabur-Selemka sınır kapısı yeniden ulaşıma açılıyor

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki Peşhabur-Semelka sınır kapısının yarın yeniden gidiş-gelişlere açılacağı öğrenildi. Peşhabur Sınır Kapısı Müdürü Şewket Berbihari, kakıdan geçecek yolcular için yeni bir mekanizmanın işletileceğini söyledi.

Peşhabur-Selemka sınır kapısı yeniden ulaşıma açılıyor

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek sınır kapısı olan Peşhabur-Semelka sınır kapısı, 15 Aralık 2021 tarihinde Rojava tarafında düzenlenen gösteriler ve PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik Hareketi üyelerinin, Peşhabur tarafındaki güvenlik güçlerine saldırısının ardından kapatılmıştı.

Peşhabur Sınır Kapısı Müdürü Şewket Berbihari, kapının 24 Ocak 2022 tarihinden itibaren ticari amaçlar ve iki tarafta mağdur olanlar için açılacağını belirtti.

Uluslararası kuruluşlarda çalışanlar ve ulaşım için sürekli kapıyı kullananların eskisi gibi bu hattı kullanabileceklerini belirten Berbihari, “Ancak normal yolcular için henüz bir mekanizma belirlenmedi. En yakın zamanda onlar için de yeni bir mekanizma bulunacak” dedi.  

Rojava’da Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelere gıda başta olmak üzere, diğer ihtiyaç malzemelerinin yüzde 80’i Peşhabur-Semelka sınır kapısından sağlanıyor.

Kapı, bu süre zarfında iki tarafta mağdur olanlar ve Rojava’daki ABD Özel Harekat kuvvetleri ile koalisyonun personeline açık tutulmuştu.

Kapının karşılıklı açılması için geçtiğimiz dönemde Rojava ve Kürdistan Bölgesi’nde bazı taraflar girişimde bulunmuştu./Rudaw