Peşmerge Bakanlığı’ndan ABD güçleri açıklaması

Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Cebbar Yawer, hiçbir ABD askerinin Kürdistan Bölgesi’nden çekilmediğini açıkladı. Yawer, Kürdistan Bölgesi’nde ABD muharip gücünün bulunmadığı, ABD güçlerinin askeri danışman ve eğitmenlerden oluştuğunu belirtti.

Peşmerge Bakanlığı’ndan ABD güçleri açıklaması

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Cebbar Yawer, ABD güçlerinin Kürdistan Bölgesi’nden çekildiği iddialarına ilişkin, “ABD güçlerinin Kürdistan Bölgesi’nden çekildiğine dair bir duyum almadık. Ancak mevcut güçlerin değişikliği yapılmış olabilir. Asker değişimlerinde bilgilendirilmediğimiz için haberdar değiliz” dedi.

Irak ile ABD arasındaki anlaşmaya göre ABD muharip güçlerinin yıl sonuna kadar Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden ayrılması gerektiğini belirten Yawer, Kürdistan Bölgesi’nde ABD muharip gücünün bulunmadığı, ABD güçlerinin askeri danışman ve eğitmenlerden oluştuğunu söyledi.

Bazı yerel medya organlarında yer alan haberlerde, bir kısım ABD güçlerinin Erbil’deki Herir Askeri Üssü’nden ayrıldığı iddia edilmişti.

Peşmerge ve Irak ordusu arasında iki tugayın kurulması konusunda anlaşma sağlandığına işaret eden Cebbar Yawer, “Kurulacak iki tugaydan biri Hanekin ilçesi ve Kerkük’e kadar olan bölgede konuşlanacak ve ikinci tugayda Kerkük çevresi ve Sıhela’ya kadar olan bölgeye konuşlanacak” ifadelerini kullandı.

(Rudaw)