Peşmerge Bakanlığı'ndan İbadi'ye: muhatabımız degilsin,talimatları senden almıyoruz

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Kürdistan Bölgesi hükümetinin silahlı güçlerine hakim olmadığına dair sarf ettiği sözlerine yanıt verdi.

Peşmerge Bakanlığı'ndan İbadi'ye: muhatabımız degilsin,talimatları senden almıyoruz

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Kürdistan Bölgesi hükümetinin silahlı güçlerine hakim olmadığına dair sarf ettiği sözlerine yanıt verdi.

BasNews’e konuşan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Dışilişkiler Sorumlusu Hejar Ezîz, Irak Başbakanı’nın Kürdistan hükümetinin silahları güçleri üzerinde hakimiyet kurmadığına ilişkin “İbadi’nin 60 silahlı gruptan oluşan Haşdi Şabi milisleri üzerinde hakimiyet kurmamaktadır” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi hükümetine başı bir güç olduğunu belirten  Hejar Ezîz, "Peşmerge Bakanlığı’na bağlı olmayan 70’inci ve 80’ininci güçleri de Peşmerge Bakanlığı’na bağlanması için yeniden yapılandırma çalışmalarımız sürüyor. Bu adım adım gerçekleştirilecek bir projedir” ifadeleri kullandı.

Konuşmasının devamında Hejar Ezîz şunları söyledi: "Biz Haydar İbadi’nin emri altında ve bazı gruplardan oluşan milisler değiliz. Her biri farklı özelliklere sahip güçlerdir. Musul operasyonu öncesi Peşmerge Güçleri’nin Irak ordusunda destek vermesi konusunda anlaşma yapılmıştı. IŞİD’i Ninowo ovasında en ön cephede vurarak Irak ordusunun Musul’a girmesi için bir koridoru Peşmerge Güçleri sağlamıştır.  O anlaşmaya göre Haşdi Şabi milisleri ve Peşmerge Güçleri Musul merkeze girmeyecekti. Ancak bu anlaşmaya uyulmadı. Musul merkeze giren Şii milisleri sivil halka yönelik hak ihlaleri yaptı. Peki o zaman neden İbadi anayasaya uyulsun diye çağrı yapmadı!”

Haşdi Şabi milislerinin İbadi’den talimat almadığını sadece biçimsel olarak Irak hükümetine bağlı olduğunu söyleyen Hejar Ezîz “Irak hükümeti mezhepçi bir güç için hayali bütçe oluşturuyor. Ancak Irak’ın savunma gücü olan Peşmerge’ye 2005 yılından beri bütçe verilmiyor. Ancak 2 saat içerisinde Irak Parlamentosu Haşdi Şabi’nin bütçesini onayladı” şeklinde konuştu.

Irak hükümetinin Şii milisleri İsrail’e karşı savaştırabileceğini belirten Peşmerge Bakanlığı Dışilişkiler Sorumlusu  Hejar Ezîz, “İbadi’nin talimatı olmadan Esad’ı desteklemek için Haşdi Şabi’ye bağlı gruplar  Suriye’deki savaşa katıldı. Şimdi se Suriye ve Lübnan sınırında İsrail’e karşı mevzilenmiş durumdalar” dedi.

Irak’ta ABD vatandaşlarına yönelik saldırı ihtimalinden de bahseden Ezîz "ABD Orşelim’i resmi başkent olarak tanıdktan sonra Ortadoğu ve Irak’taki vatandaşlarını uyardı. Bu ABD’nin bölgedeki siyasetinin artık etkisini yitirdiğini gösteriyor. Musul-Kerkük yolunda bir ABD askeri öldürüldü. Bu şüpheli ölümün arkasında Haşdi Şabi’nin olduğu tahmin ediliyor. Eğer daha fazla üzerlerine gidilirse Haşdi Şabi Irak’taki ABD Büyükelçiği’ni hedefleyebilir” şeklinde konuştu.