Peşmerge Genelkurmay Başkanı: ABD'den Peşmerge'yi silahlandırmasını talep ettik

Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral İsa Uzeyr, Amerikalıların Peşmerge Bakanlığı'ndaki reform sürecini hızlandırmayı gerekli gördüklerini; Peşmerge Güçlerini birleştirmek için belirlenen sürenin "daha erken tamamlanabileceğini" söyledi.

Peşmerge Genelkurmay Başkanı: ABD'den Peşmerge'yi silahlandırmasını talep ettik

Korgeneral İsa Uzeyr, Amerikalılardan değişikliklerin düzeyine göre yardımlarını artırmalarını ve Peşmerge'nin silahlandırılmasına önem vermelerini talep ettiklerini belirtti.

Uzeyr, Peşmerge güçlendikçe Kürdistan Bölgesi'nin daha da güçleneceğini ve istikrarının artacağını söyledi. 

Peşmerge Bakanı Şorış İsmail başkanlığındaki üst düzey Peşmerge heyeti bir dizi temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunuyor. Heyette Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral İsa Uzeyr, Bakanlık Sözcüsü Yarbay Bahtiyar Muhammed Sıdıq, Genelkurmay Başkan Yardımcıları Yarbay Hoşmend Haydar ve Yarbay Necmeddin ile Peşmerge Bakanlığı Koordinasyon ve İletişim Direktörü Tuğgeneral Muhammed Said yer alıyor.

Peşmerge Güçleri Genel Kurmay Başkanı Korgeneral İsa Uzeyr ABD ziyaretinin içeriği, ABD’nin Peşmerge Güçlerine sunduğu destek ve işbirliğine ilişkin Rûdaw’ın Washington muhabiri Roj Eli Zalle’nin sorularını yanıtladı. 

Peşmerge üniforması ve Kürdistan bayrağı Washington halkının ilgisini çekti mi?

Bu imkanı sağladığınız için teşekkür ederim. Ben ve  tanıştığımız taraflar, yaptığımız görüşmelerden ziyadesiyle memnun olduk. Uzun  bir süredir Peşmerge üniforması içerisinde Kürtleri ofislerinde ağırlamamışlardı. Görüştüğümüz herkesin özellikle de orada görevli Kürtlerin ilgi odağı olduk. Hemen hepsiyle fotoğraf çektirdik, hepimiz açısından sevindirici ve benim için zevkli geçen anlardı.

Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reformlar, Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması ABD’li yetkililer ile yaptığınız görüşmelerde önemli bir gündem maddesiydi. Bu konuda sizinle neler konuşuldu?

Gerçek şu ki;  Peşmerge reformu konusu tüm toplantılarda çok ciddi bir şekilde tartışıldı. Reform konusunda epeyce bir yol alındı ve belli bir aşamaya ulaşıldı. Bir süredir durdurulmuştu, ama biz bu süreci yeniden başlattık. Onlara Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin ve siyasi liderliğinin reform programının ilerlemesi için çok istekli olduklarını söyledik. Özellikle IŞİD'e karşı mücadele sürecinde bize yardım ettiklerinden dolayı Peşmerge reformunun hızlandırılması gerektiğinin bilincindeler. Katkılarının bir limiti vardır, yani sınırlıdır. Reformların belirlenen süre içerisinde ilerlediğini görmek istiyorlar.

Bu reformlar, 2015 yılında Başkan Mesud Barzani'nin  İngiliz ve genel olarak müttefik ülkelere öneri şeklinde sunmasıyla başlatıldı. Onlar da bu konuyu çok ciddiye aldılar, sürecin ilerlemesi için üzerine çalıştılar bir program ve  planlamaya gittiler. Ancak bu aşamada Peşmerge Bakanlığı'nın liderliğini güçlendirmek ve bileşiminin kontrolünü daha da pekiştirmek için daha güçlü adımlar atmalıyız ve daha kapsamlı çalışmalar yürütmeliyiz.

Reform derken, mesela ABD’li yetkililer reform sürecine müdahalede mi bulunuyorlar, süreç nasıl işliyor? Ya da bir dizi sorunlar mevcut ve size bu sorunları çözün şeklinde öneride mi bulunuyorlar?

Öneride bulunuyorlar. Burada sevindirici olan şey şu ki, reformun dünyadaki diğer modern ve klasik ordularda olduğu gibi değil, Peşmerge'nin bileşimine göre yapılması gerektiği sonucuna varmış olmalarıdır. Kürdistan Bölgesi'ndeki duruma ve Peşmerge'nin yapısına göre reformlar yapmak istiyorlar ki, bu çok iyi bir nokta. Ve biz buna uyum sağlayabiliriz. Biz de çok iyi adımlar attık, ziyaretimiz öncesi Başbakan iki tümenin oluşturulmasına ilişkin kararnameyi onayladı. Bu bizi başka bir aşamaya taşıyacak. Bizim ve müttefiklerimiz açısından memnuniyet verici bir durum. Ancak atacağımız her adımı çok daha dikkatli ve hesaplı atmamız gerekiyor. IŞİD'e karşı mücadelede başarılı olduk. Tüm güçler bir ayrım gözetmeksizin Kürdistan'ı korumak için IŞİD'e karşı ortak mücadelede yer aldılar. Dolayısıyla bir önceki oluşumumuzda başarılı olduk. Sahip olduklarımızı kaybetmeden, her türlü ayrıntıyı iyi hesaplayarak daha fazla adım atamalıyız. Bizim için Kürdistan’ın güvenliğini her şeyden önce gelir ve bunun için her şeyi hesaba katmak lazım.

Kürdistan’ın güvenliğine ilişkin ben de sormak istiyordum ancak o soruma geçmeden önce, bahsi geçen reformlar ABD’li yetkililerin belirlediği süre ile aynı zamanda ilerliyor mu? ABD’lilerin desteği sürecek mi?

Bu süreci hızlandırmamız gerekiyor, onlar da Peşmergeyi nasıl hazırlayacağımızı ve silahlandıracağımızı bekliyorlar. Reformlar sadece 70’inci ve 80’inin güçlerin Peşmerge Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesinden ibaret değil.  Bu da reformların bir parçası. Peşmerge Bakanlığı’nın çatısı altında yeni bir yapılanma, iyi bir liderlik, kontrol mekanizması ve komuta kademesinin yeniden düzenlenmesinde fayda var. Ama bunu düşünmeden önce, güçlerimizi nasıl silahlandırıp donatacağımızı unutmamalıyız.  Çünkü başarılarının sürekliliği  için silaha ihtiyaçları var. Bunu başarabilirsek 3 yıldan daha kısa sürede bu hedefimize ulaşabiliriz. 3 yıl ile 5 yıl daha bizimle devam edecekler, işbirliğine son vereceklerinden bahsetmeseler de daha uzun süre bizimle devam edecekler. Bu yardımların da sınırlı bir süresi var ve zamanı geldiğinde biteceğini, hükümetin doğrudan sorumluluk üstlenmesi gerektiğini biliyoruz. Burada önemli olan bu fırsatı kendimiz için en iyi bir şekilde değerlendirebilmektir. Yapabileceklerimizi müttefiklerimizin de desteği ile kendimiz yapalım, organize edelim ve Peşmerge Bakanlığı'na devredelim.

Peşmerge'nin eğitiminde bir değişiklik var mı? Drone konusunda bir ilerleme sağlandı mı?

Drone sorununu çözmeye çalışıyorlar ve  bir engel oluşturmaması için Iraklı yetkililer ile bir çözüm yolu arıyorlar. Başka çözüm yolları da arıyorlar ve  bunun için daha zaman var.  Eğitim süreci devam ediyor. Bu da reformların ilerlemesine, liderliğin ve kontrolün farklı bir şekilde teşvik edilmesine bağlı.  Bu değişikliklerle bağlantılı onlarda eğitimin içeriğini değiştiriyorlar.

Drone sorunun çözümü için Iraklılar ile görüşme yaptıklarından bahsettiniz. Bu konuda biraz daha bilgi verebilir misiniz?

Sonuçlar henüz belli değil, o yüzden bunu konuşmanın zamanı olduğunu düşünmüyorum.

Kürdistan Bölgesi son zamanlarda birçok güvenlik sorunuyla karşı karşıya kaldı, Amerikalılar ile görüşmelerde bu konudan bahsettiniz mi? Bu endişelerle nasıl başa çıkmanızı istediler?

Genel olarak biz ne kadar güçlüysek, başkalarının da bize saldıramayacağı konusunda hemfikirler. Peşmerge reform sürecinin ilerlediğini ve reformun kelimenin tam anlamıyla gerçekleştiğini görüyorlar. "Savaşa hazır olursanız savaşmak zorunda kalmazsınız’" diye bir söz vardır. Peşmerge güçlendikçe kimse Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına ve Peşmerge sınırlarına saldırmayı aklından geçirmeyecektir. Bu yüzden Peşmerge’nin güçlenmesini Kürdistan Bölgesi’nin güçlenmesi olarak görüyorlar, biz de öyle görüyoruz.  Bu nedenle reformu mümkün olduğu kadar hızlandırmaya, geliştirmeye ve önündeki  engelleri kaldırmaya teşvik ediyorlar. Peşmerge Güçleri olarak onlardan değişen duruma göre işbirliklerinin düzeyini arttırmalarını ve aynı ritimde devam etmemelerini istedik. Çünkü onların destekleri sayesinde bütün bunları başardık. Onların da Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin siyasi liderliğinden beklentileri daha yüksek. Ancak işbirliğinin özellikle silah konusunda yardımlarının artması ve güçlenmesi gerekiyor. Bu Kürdistan Bölgesi'ni daha iyi bir istikrar götürecektir ki, Peşmerge güçlendikçe Kürdistan Bölgesi de daha güçlü olacaktır.