‘PKK, Kürdistan Bölgesi'nin kalkınmasından rahatsız’

Akademisyenler, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin kalkınma ve gelişmesinden rahatsız olduğu için petrol boru hattına saldırı düzenlendiğini belirtiyor.

‘PKK, Kürdistan Bölgesi'nin kalkınmasından rahatsız’

18 Ocak’ta Maraş’ın Pazarcık ilçesinde, Kürdistan Bölgesi petrolünü Türkiye’ye taşıyan petrol boru hattında meydana gelen patlamayı PKK’nin Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) isimli kolu üstlenmişti.

K24’e konuşan Kürt araştırmacı ve akademisyenler, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik kalkınmasından rahatsız olduğunu, Maraş’ta petrol boru hattına yönelik saldırının da bundan kaynaklı olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Demirhan, PKK’nin ve bazı Avrupa ülkelerinin Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik kalkınmasından ve Türkiye ile olan ilişkilerinden rahatsız olduğunu ifade ederek, bu tür saldırılarla ekonomiye zarar vermenin amaçlandığını söyledi:

“Bu petrol hattı özellikle Türkiye tarafında stratejik bir hat. Buradan gelen petrolün kesilmesini istiyorlar. Diyelim ki günlük 350 bin varil petrol geliyor. Bu petrolün kesilmesi durumunda hem Kürdistan Bölgesi hem de Türkiye zarar görüyor. İki tarafın ilişkilerinin güçlenmesini istemeyenler araya giriyor.”

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen de PKK’nin bu saldırılarla Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’nin ekonomisine büyük zarar vermek istediğini ifade ederek, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi:

“PKK'ye yakın örgütler petrol boru hattına yönelik saldırıyı üstlendi. PKK, Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve bazı Avrupa ülkelerine bir mesaj vererek ‘Ben buradayım’ demek istiyor. Bu süre zarfında petrol fiyatları keskin bir şekilde yükseldi. Bu saldırı Kürdistan Bölgesi ve Türkiye'ye büyük zarar veriyor.”

28 Ekim 2020'de de Mardin sınırları içinde Kürdistan petrol boru hattına yönelik saldırıyı da PKK'nin silahlı kanadı HPG üstlenmişti.

Kürdistan Bölgesi petrol boru hattı 1970 yılından beri Kürdistan petrolünü Ceyhan Limanı’na taşıyor, oradan da dünya pazarına gönderiliyor. Resmi verilere göre, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından günlük 450 bin varil ham petrol taşınıyor.