PKK'den Danimarkalı bisikletçinin ölümüyle ilgili açıklama

HPG, geçtiğimiz Perşembe günü Kani Masi’de Danimarkalı bir bisikletçinin hayatını kaybetmesine neden olan mayınla bir ilgililerinin olduğunu reddetti.

PKK'den Danimarkalı bisikletçinin ölümüyle ilgili açıklama

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), 5 Mayıs günü Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabası kırsalında bir Danimarka vatandaşının yaşamını yitirmesine neden olan olay hakkında açıklama yaptı.

Açıkılamada, “Duhok’un Kanî Masî nahiyesi yakınında yaşanan patlama sonucunda Danimarkalı bir turist hayatını kaybederken, birisi de yaralanmıştır. Olayın yaşandığı mıntıka bizim bulunduğumuz ve hareket ettiğimiz bir yer değildir. Biz kara mayını kullanmıyoruz. Bu olay araştırmaya ve incelenmeye muhtaçtır. Güçlerimizin bu olayla hiçbir ilişkisi yoktur” denildi.

Ne olmuştu

Geçtiğimiz Perşembe günü öğlen saatlerinde Hakkari’nin Çukurca ilçesi ile Duhok’un Amedi ilçesi arasındaki Serzêr Kapısı’ndan Kürdistan Bölgesi’ne geçiş yapan Danimarkalı bisikletçiler Torbjorn Haubroe Methmann ve Johannes William Karlsson, Kani Masi'ye bağlı Kamberke ve Baruxi köyleri arasındaki yola yönelmişti.

Yola daha önce yerleştirilen mayına basan 28 yaşındaki Methmann ağır yaralanmış Karlsson arkadaşına yardım için bölgedeki yetkililere ulaşmıştı.

Olay yerine giden 122 Acil Servis ekipleri Methmann’ı hastaneye kaldırmış ancak Danimarkalı turist hayatını kaybetmişti.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı da Cuma günü Rûdaw'a yaptığı açıklamada Torbjorn Haubroe Methmann vatadnaşın öldüğünü teyit etmişti.

Duhok Polis Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, mayının PKK’liler tarafından yola döşendiği belirtilmişti.

Rûdaw’a konuşan Kani Masi Sağlık Müdürü Ahmed Edni de, turistlerin geçtiği yolun Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yıllardır kullanılmadığını söylemişti.