HPG Zap’ta hayatını kaybeden 11 üyesinin kimlik bilgilerini açıkladı

PKK’nin askeri yapılanması HPG, TSK’nın Zap bölgesinde başlattığı “Pençe Kilit” operasyonunda 11 üyesinin “kimyasal silah” ile hayatını kaybettiğini açıkladı.

HPG Zap’ta hayatını kaybeden 11 üyesinin kimlik bilgilerini açıkladı

HPG açıklamasında, Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize nahiyesine bağlı Saca köyü çevresinde güçlerine ait tünellere yapılan yoğun bombardıman sonucu 4’ü kadın 11 üyelerinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, 11 HPG’linin 5 Kasım’da “TSK’nın bölgeden çekilmeden önce yasaklı ve kimyasal kullanması sonucu” hayatını kaybettiği öne sürüldü.

HPG, üyelerine karşı TSK tarafından kimyasal silah kullandığına dair ellerinde belge ve bulgular olduğunu, yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını da duyurdu. 

Açıklamada ayrıca, kimyasal silah kullanıldığına dair bölgede inceleme yapmak isteyenlerin bölgeye rahatlıkla ulaşabileceği ve HPG’nin imkanlar dahilinde yardım sunmaya hazır olduğu kaydedildi.

Hayatını kaybeden HPG üyelerinin kimlik bilgileri ise şöyle:

Şırnak nüfusuna kayıtlı” Ferman Kerim” kod isimli Mesut Eren,

Hakkari nüfusuna kayıtlı “Sabri Cilo” kod isimli Hemgin Şahinoğlu,

Uşak nüfusuna kayıtlı “Azad Pirsûs” kod isimli İsmail Çelik,

Van nüfusuna kayıtlı “Jînda Serhed” kod isimli Eylem Akgün, 

Van nüfusuna kayıtlı “Harun Fırat” kod isimli Yunus Alkan, 

Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kenti nüfusuna kayıtlı “Helmet Viyan” kod isimli Bawan Mihemed,

Suriye’nin Rakka kenti nüfusuna kayıtlı “Dilşêr Rakka” kod isimli Abid Abdullah,

Rojava’nın Amude kenti nüfusuna kayıtlı “Adar Çiya” kod isimli Canda İsmail,

Kobani nüfusuna kayıtlı “Arvin Tolhıldan” kod isimli Pervin Muhammed,

Suriye’nin Halep kenti nüfusuna kayıtlı “Hêvî Welat” kod isimli Silvana Muhammed ve

Iğdır nüfusuna kayıtlı “Efkan Adar” kod isimli İsa Kurtay.

PKK daha önce de iddia etmişti

PKK yönetimi uzun süredir TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde düzenlediği “Pençe” operasyonlarında Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgelerinde kendilerine karşı “kimyasal gaz” kullanıldığını savunuyor.

PKK geçtiğimiz aylarda 46 üyesinin “kimyasal silah” saldırılarında hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, 18 Ekim 2022 tarihinde TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021’den beri düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullandığını öne sürmüş ve bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtilerek 17 HPG’linin kimlik bilgileri kamuoyuna duyurmuştu.

Hulusi Akar reddetmişti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Kasım 2021’de gerçekleştirilen oturumda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu iddiaları Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu.

Bakan Hulusi Akar ise, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirterek TSK envanterinde kimyasal silah bulunmadığını söyledi.

Akar, "Böyle bir şey ne alındı ne saklı ne de gizli. TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne de gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nereden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır” ifadelerini kullandı.

Sınır bölgesinde operasyonlar sürüyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde PKK’ye yönelik Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu. Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi.

Hakurk bölgesi, Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlatmıştı.

TSK 17 Nisan 2022’de de Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla askeri operasyon başlattı.