Prof. Naci Görür, deprem alarmı veren yerleri açıkladı

Maraş ve Elazığ depremlerini öngören ve depremler öncesinde de uyarılarda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem alarmı verilen bölgeleri açıklarken, olası Marmara depreminin şiddetinin 9 olabileceğini söyledi.

Prof. Naci Görür, deprem alarmı veren yerleri açıkladı
Kısa Dalga'dan Yeşim Özdemir'e konuşan Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı verdiklerini belirtti. Özellikle kıyıda 10 kilometre içerisinde kalan alanlarda depremin oldukça şiddetli hissedileceğini ve Avrupa Yakası’nda deprem zararlarının daha fazla hissedileceğini belirten Prof. Dr. Görür, depremin şiddetinin 9,0’ı bulacağını ifade etti.
 
Prof. Dr. Görür, şunları kaydetti:
 
"Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. İkincisi Erzincan’ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay’ında deprem beklediğimizi öngörmüştük. Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla. Dolayısıyla İzmir’den Antalya’ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği. Bir de bu 6 Şubat depremleri nedeniyle belki Adana Bölgesi’nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs’ı dahi düşündük."
 
Açıklamasının devamında Görür; "Kayseri, Sivas, Erzincan’ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya’nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir." ifadelerini kullandı.
 
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, hükümetin, merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin depreme dirençli kentler yapmak için sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini, halkın da yönetimlere bu noktada baskı yapması gerektiğini vurguladı.
 
Prof. Dr. Görür, “Bugün yıkıma bakınca yerel yönetimlerin de doğru düzgün bir şey yapmadıklarını görüyoruz, inşaatçıların da yapmadığını görüyoruz, merkezi yönetimin de yapmadığını görüyoruz. Herkes sınıfta kalmış.” dedi.
 
"Can güvenliğini sağlayacak siyasetçilere oy verin"
 
Görür, yaklaşan seçimlere işaret ederek, seçmene can güvenliğini sağlayacak siyasetçilere oy vermesi çağrısında bulundu.