PSK lideri Bozyel destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayını açıkladı

PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, 14 Mayıs seçimlerinde destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayının büyük ölçüde netleştiğini belirterek, “Parti olarak şu ana kadar resmen ilan etmemiş olsak da oyumuzu normalleşme, değişim ve demokratikleşme için kullanacağız. Büyük ihtimalle de bu Kılıçdaroğlu olacak” dedi.

PSK lideri Bozyel destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Türkiye’de 14 Mayıs günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için takvim işlemeye devam ederken partilerin hangi cumhurbaşkanı adayını destekleyeceği ve seçimlerde nasıl bir yol izleyecekleri konusu da giderek netleşiyor.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel, parti olarak cumhurbaşkanlığı seçimleri için tercihlerinin hemen hemen netleştiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Bozyel, “Türkiye’de son 4-5 yıldır Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet MHP’nin ortaklığı ve desteği ile tamamen Kürt düşmanlığı üzerinden yürüyor. Hem Güney Kürdistan’da, hem Rojava’da askeri operasyonlar aralıksız devam ediyor. Kürtlere karşı yürütülen bu savaş Türkiye’de yönetim sisteminin otoriterliğe doğru gitmesine ve tüm demokratik kazanımların ortadan kalkmasına yol açtı. Ayrıca ekonomik sonuçları da önemlidir. Bugün Türkiye’de hem ekonomik, hem toplumsal, hem siyasi ve hem de diplomatik bir kriz var. Yoksulluk oranı artmış, işler yolunda gitmiyor, mahkemeler görevlerini yapmıyor. Belki de bu kriz en büyük etkisini son depremlerde gösterdi. Çünkü bu ülkenin tüm imkanları savaşa harcandı” dedi.

Maraş merkezli depremlerde resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanın öldüğünü, 100 binden fazla insanın da yaralandığını belirten Bozyel, bu sayının bir kaç katı daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Bozyel, “Kısaca şunu söylemek istiyorum; biz Kürt halkına, demokrasiye ve toplumun değerlerine karşı olan bu başkanlık sisteminin değişmesini istiyoruz. Peki alternatif kim olacak? Şu an en güçlü alternatif Millet İttifakı özellikle de Kılıçdaroğlu olarak duruyor. Millet İttifakı’nın programında Kürt sorununun çözümü için çok açık talepler olmasa da Kılıçdaroğlu iktidara gelirse, bu hükümet değişirse hiç olmasa Türkiye’deki durum normale döner, Kürtler de, Türkler de, bir bütün toplum bir nefes alabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı-hükümet sistemini değiştirmek istediğini belirten PSK Genel Başkanı Bozyel, “Bu da anayasa değişikliği anlamına geliyor. Yani önümüzdeki dönemde anayasa tartışılacak. Bununla birlikte ister istemez Kürt meselesinin çözümü de gündeme gelecek. Biz mevcut sistemin değişmesinden yanayız. Bu değişim kendisi ile birlikte ılımlı bir hava yaratacak. Bu, yerine gelecek iktidarın meselelerimizi çözeceği manasına gelmiyor ama bir fırsat da doğuracaktır. Kürt, demokrat ve barış yanlısı taraflar bir araya gelerek demokratik bir plan üzerine, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözümü üzerine birleşme fırsatı bulacaktır” ifadesini kullandı.

 PSK Genel Başkanı Bozyel, “Parti olarak şu ana kadar resmen ilan etmemiş olsak da oyumuzu normalleşme, değişim, demokratikleşme için kullanacağız. Büyük ihtimalle de bu Kılıçdaroğlu olacak” dedi.  

Seçim süreci başladı

Türkiye’de milyonlarca seçmen, 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandık başına giderek hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili için oy kullanacak. Yüksek Seçim Komisyonu (YSK) tarafından başvurusu onaylanan 36 siyasi parti seçimlerde yarışacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de adaylar arasında sıkı bir rekabet olması bekleniyor.

 Cumhur İttifakı'nın adayı mevcut cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ittifakın bileşenleri MHP ve BBP’nin yanı sıra HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi tarafından destekleniyor.

Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Parti ve Saadet Partisi tarafından destekleniyor.

HDP’nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı bu seçimde aday çıkarmadı. İttifak açıkça ilan etmese de Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğinin sinyallerini veriyor.

2018 seçimlerinde CHP’den cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, Memleket Partisi genel başkanı olarak yeniden aday olacak. Eski MHP milletvekili Sinan Oğan da ATA İttifakı'nın desteğiyle cumhurbaşkanı adayı olarak seçime katılmaya hak kazandı.

Anketler sonuçları ve uzmanlar ekseriyetle cumhurbaşkanlığı yarışını daha çok Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçeceğini, ilk turda sonuç çıkmasa bu iki ismin ikinci turda yarışacağını öngürüyor.