Putin: Hipersonik silahlarımız var ancak henüz kullanmadık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın hipersonik silahları olduğunu vurguladığını bildirdi. Ancak bunları henüz kullanmadıklarını vurguladı.

Putin: Hipersonik silahlarımız var ancak henüz kullanmadık

Putin, Rusya 1 TV kanalına yaptığı açıklamada, Kırım'ı ilhak etmek için 2014'te başlattığı özel sürece ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Durumu kesinlikle barışçıl bir şekilde çözebileceğimizi varsaydık, asla çatışma peşinde koşmadık. Ancak özellikle Naziler tarafından zulüm gördükten sonra Kırımları desteklemeyi reddedemezdik.”

Ülkesinin silahları ve güçleri hakkında da konuşan Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında kara kuvvetlerini geliştirmek için çok şey yapmamız gerekiyor. Ancak 2014’te  hipersonik silahlarımız yoktu. Bugün ise henüzkullanmasak bile var. Başka gelişmiş sistemlerimiz de bulunuyor ancak 2014'te böyle bir imkanımız yoktu.”

Putin önceki gün Kırım’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin’in Moskova'nın atadığı Sivastopol Valisi Mikhail Razvozhayev ile görüntülerini yayınladı.

Rusya, Kiev veya uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir referandumun ardından, 18 Mart 2014'te Kırım'ı ilhak etti. Putin dün işgalin başlangıcında Ukrayna'dan alınan Mariupol'a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu ziyaret, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) cuma günü, Ukraynalı çocukların ‘sınır dışı edilmesi’ zemininde Putin hakkında tutuklama emri çıkarmasından sonra geldi.

Kiev, çatışmaların Şubat 2022'de başlamasından bu yana 16 binden fazla Ukraynalı çocuğun Rusya'ya gönderildiğini bildirdi.