PYD'den Kıbrıs açıklaması: Bizimle alakası yok, 2016'dan beri temsil ediliyoruz

Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin PYD'nin temsilcilik açmasına izin vermesinden rahatsızlık duyarken, Rûdaw'a konuşan PYD temsilcisi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yıllar önce temsilciliklerini açtıklarını, yeni bir açılış gerçekleştirmediklerini vurgulayarak, "Biz burada özgür bir şekilde çalışabiliyoruz” dedi.

PYD'den Kıbrıs açıklaması: Bizimle alakası yok, 2016'dan beri temsil ediliyoruz

Rojava’da faaliyet gösteren ve Demokratik Suriye Güçleri’nin bağlı olduğu Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilcisi Yasin Derguş, Rûdaw'a, Güney ve Kuzey Kıbrıs arasında “PYD temsilciliği” konusu nedeniyle yaşanan tartışma ile faaliyetlerini anlattı.

Yasin Derguş’un verdiği bilgiye göre 12 Ocak'ta Lefkoşa’da, EDEK (Sosyalist Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Kostis Efstathiou, Milletvekili Eleni Theocharous, Ekolojik Parti eski Başkanı ve Milletvekili Yorgos Perdikis, araştırmacı-gazeteci Christos Lakovou ile çok sayıda milletvekili, politikacı, gazeteci ve yazarın katılımıyla “Kürtleri Destekleme Girişimi”nin kurulduğu ilan edildi.

Derguş, bu girişimin amacının, Kürt ve Yunan halkları arasındaki ilişkileri sanatsal, siyasal, ekonomik ve diğer alanlarda sürdürmek ve geliştirmek olduğunu söyledi.

PYD Sözcüsü, 2016 yılından bu yana Kıbrıs'ta temsil edildiklerini belirterek, "Her alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz ancak bu ayın 12'sinde açıklanan girişimin bizimle alakası yok. Bu farklı bir oluşum” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, "Güney Kıbrıs ateşle oynadığını bilmeli" demiş ve Kıbrıs Cumhuriyetini PKK’yi desteklemekle suçlamıştı.

PYD temsilcisi, Kuzey Kıbrıs'taki bu tepki ve memnuniyetsizliğin yeni olmadığına ve sadece Kıbrıs’ta değil  başka ülkelerde de varlıklarından rahatsız olduklarını ve bunu ifade ettiklerini kaydetti.

Yasin Derguş çalışmaları hakkında ise, "Biz burada Kıbrıs Cumhuriyetinde özgürce faaliyet gösteriyoruz ama Türkiye her yerde olduğu gibi burada da faaliyetlerimizden rahatsız oluyor” dedi.