PYD'den 'Suriye Anayasa Komitesi' açıklaması

PYD'den 'Suriye Anayasa Komitesi' açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’de Anayasa Komitesi’nin bileşimi konusunda anlaşmaya varıldığını, komitenin önümüzdeki haftalarda Cenevre’de toplanacağını açıklarken, PYD söz konusu komitenin kendilerini bağlamadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’de anayasa komitesinin bileşimi konusunda anlaşmaya varıldığını açıklarken, PYD'den konuya ilişkin açıklama geldi.

Komitenin kurulmasının zamanlamasının tesadüf olmadığının savunulduğu açıklamada, “Bu durum komitenin Suriyeli tarafların görüşü doğrultusunda değil; Türkiye, Rusya ve İran’ın görüş ve önerileri doğrultusunda kurulduğu anlamına gelmektedir. Bu devletler, Suriye’de kendi menfaatleri doğrultusunda bir siyasi çözüm bulmak istiyor. Suriye halklarının amaç ve talepleri doğrultusunda bir çözüm aranmıyor” denildi.

ANF'de yer alan habere göre, PYD dışında 29 parti ve kurumun da imzasıyla yayımlanan açıklamada şöyle devam edildi: “Suriye’de çok önemli bir taraf daha vardır. Bu taraf, Suriye’nin geleceğini ilgilendiren anayasanın demokratik olması ve tüm halkları temsil etmesi için dahil olması gereken en önemli taraftır. Bahsettiğimiz bu taraf, Özerk Yönetim ve Demokratik Suriye Meclisi’nin temsilciliğini yaptığı Kuzey Doğu Suriye’deki siyasi güçlerdir. Ancak bu taraf, Suriye anayasanın formüle edilmesi ve yazılması çalışmalarından uzak tutulmaktadır. Böylelikle kurulan komitenin Suriye halklarının tümünü temsil etmediği kanıtlanmıştır. Sadece Astana’daki devletlerin seçtiği taraflar yer almıştır. Bu durum da BM’nin Suriye’de bir siyasi çözüm bulmasına dönük 2254 sayılı karara aykırıdır. Bu temelde, komitenin çalışma sonuçları olumsuz olacaktır ve Suriye krizini derinleştirecektir.”