Rakka'da gıda sıkıntısı hızla büyüyor

Rakka'da gıda sıkıntısı hızla büyüyor

Gıda yardımı yapan örgütler Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Rakka'nın şu anda gıda ve beslenme açısından önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu, marketlerin kapanmasıyla beraber kent sakinlerinin giderek azalan tamamen kendi stoklarına bağımlı hale geldiklerini ifade ettiler.

REACH adlı insani yardım örgütü, Pazartesi günü gıda konusunda Rakka ile ilgili korkunç bir tablo çizdi:

“Önceki haftalarda kent sakinleri bazı gıda maddelerini marketlerden satın alabiliyorken, şu anda sadece geçen haftalardan kalan gıdalarla idare ediyorlar. Üç hafta önce işleyen az sayıda market artık kapalı."

Marketler kapalı

Örgütün bildirdiğine göre, öncesinde 24 mahalleden 15'inde devamlı ekmek bulunuyordu. Şu an kentin hiç bir yerinde düzenli ekmek bulunamıyor.

Varolan gıda fiyatları çok yükseldiği için kent sakinleri giderek daha az yemek zorunda kalıyorlar.

Rakka'nın içinden bildiren aktivist Hussam Eesa, de gıda sorunu konusunda uyarıda bulundu:

Fırınlar kapalı

"Fırınlar kapalı çünkü ne yakıt ne un var. Varolan un ise bozulmuş, içi böcek dolu. İnsanlar buzdolabında bir şey saklamıyorlar çünkü elektrik yok, olanı da pişiremiyorlar çünkü su yok."

BM, şimdiye kadar Rakka'da 20 ile 50 bin arasında kişi akldığını, ancak REACH örgütü bu sayının ancak 10 bin olacabiledeğini bildiriyor.

REACH örgütüne göre, kentteki hastaneler çalışıyor ancak sadece temel ilk yardım ihtiyacını giderebiliyorlar. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (STD) adlı tıbbi yardım örgütü de, yaralı sivillerin tıbbi yardım almaksızın günlerce ve haftalarca kentte mahsur kaldıklarını belirtiyor.

Her an ölümle karşı karşıyasınız

"Rakka'da şayet hava saldırıları sonucu ölmezseniz, havan ateşiyle ölürseniz; havan ateşi ile ölmezseniz keskin nişancılara hedef olursunuz; keskin nişancılara hedef olmazsanız, patlayıcı araçların hedefi olursunuz. Şayet yaşarsanız, açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalırsınız" diyor göğsünden şarapnel yarası aldıktan sonra Rakka'yı terkeden bir STD üyesi.