Reuters: Türkiye'yle Rusya İdlib için anlaşamadı

Reuters: Türkiye'yle Rusya İdlib için anlaşamadı

Rusya’yla Türkiye’nin, Suriye’nin İdlib vilayetinde son haftalarda tırmanan çatışmaların durdurulması konusunda somut bir anlaşmaya varamadığı öne sürüldü. İddia, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Türk diplomatik kaynaktan geldi.

Rusya’dan bir heyet, bir haftada 13 Türk askerinin öldüğü çatışmaların durdurulmasını ve Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişini konuşmak üzere Ankara’ya gelmişti. Heyetle hem cumartesi günü, hem de dün taraflar arasında çatışma haberlerinin geldiği anlarda iki ayrı toplantı yapılmıştı.

‘HEYET ANKARA’DAN AYRILDI’

Ancak Reuters’a isim vermeden konuşan Türk yetkili, Moskova ve Ankara’nın çatışmaların nasıl durdurulacağı konusunda somut bir anlaşmaya varamadığını söyledi. Yetkili, Rus heyetinin belirgin bir anlaşma yapılmadan Ankara’dan ayrıldığını belirtti.


NE OLMUŞTU?

Suriye ordusunun, iki yıl önce yapılan Soçi anlaşmasının öngördüğü ateşkesin Türkiye destekli militanlarca ihlal edilmesini gerekçe göstererek İdlib’in güneyindeki operasyonlarını son haftalarda yoğunlaştırdı. Suriye askerleri stratejik önemdeki köy ve kasabaları alarak ilerlerken, militanlara garantör olan Türkiye’nin Soçi anlaşması kapsamında kurduğu bazı gözlem noktaları da harekât alanında kalarak fiilen kuşatılmış oldu. Taraflar arasında bu gelişmeler üzerine yaşanan çatışmalarda son bir haftada 13 Türk askeri öldü.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO- eski ÖSO) dün kritik önemdeki Serakib kasabasını geri almak bir taaruz başlattığı iddia edilmiş, ardından beş Türk askerinin öldüğü haberi gelmişti. Bugün ise Suriye ordusunun Serakib’in de üzerinde bulunduğu M5 adlı Şam-Halep karayolunu aldığı belirtildi.