Rojava'daki IŞİD konulu forumun sonuç bildirgesi açıklandı

Rojava'daki IŞİD konulu forumun sonuç bildirgesi açıklandı

Kamışlo'ya bağlı Amude ilçesinde 15 ülkeden gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve araştırmacılardan yüze yakın kişinin katıldığı IŞİD konulu uluslararası forum dün sona erdi.

Forum süresince IŞİD üyelerinin işlediği suçlar ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) IŞİD’e karşı mücadeledeki rolünün yanı sıra kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin Kürtçe, Arapça ve İngilizce broşürler dağıtıldı.

Foruma, Kahire Amerika Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Amy Austin Holmes, ICSR kurucusu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) Başkanı Peter Neumann, Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dominique Anchosbeh, eski Suudi Arabistan Özel Kuvvetleri Başkanı Dr. Seed Bin Omer ve Uluslararası Arap Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Muhib Salha gibi yüze yakın gazeteci, siyasetçi ve akademisyen katıldı. 

Türkiye’den de HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve gazeteci Fehim Taştekin katıldı.

“Örgütün uyuyan hücreleri güvenliği tehdit ediyor

Katılımcılar, IŞİD’in askeri ve coğrafi varlığının sona bulmasının ardından bölge yönetimi için muhtemel siyasi senaryoları ele alırken, savaşın bitmesine karşın örgütün uyuyan hücreleri kullanarak bölgedeki güvenliği tehdit etmeye devam ettiğine dikkati çektiler.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından gerçekleştirilen ve üç gün süren forumun sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesi, forumun gerçekleştirildiği salonda yapılan basın toplantısında Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) yöneticisi Leyla Resul tarafından okundu.

Öneri ve değerlendirmeleri için katılımcılara teşekkürlerini sunan NRLS yöneticisi Resul, ortaya çıkan tabloda IŞİD’in tamamen bitirilmesi ve yeniden örgütlemesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Sonuç bildirgesinde öne çıkan başlıklar şu şekilde:

IŞİD’in askeri, fikri, kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak bitirilmesi için Uluslararası Koalisyon ve uluslararası toplum stratejik ortaklık kurmalıdır. IŞİD’in yeniden örgütlenmesinin önüne geçilmesi için bölgedeki güvenlik sistemi güçlendirilmelidir. Güvenlik sisteminin güçlendirilmesi amacıyla Özerk Yönetim’e her alanda destek sunulmalıdır. Suriye krizinin siyasi çözümünün sağlanması ve IŞİD gibi radikal terör gruplarının beslendiği tüm kaynakların kurutulması için demokratik bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu temelde, demokratik ulus modeli çözüm ve barış projesidir

“Radikal İslam’a karşı demokratik İslam herkes açıklanmalı”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) IŞİD’in bitirilmesine dönük kararları yerine getirilmelidir. Adaletin sağlanması için DSG’nin tutukladığı binlerce IŞİD'li ve ailelerinin yargılanacağı bir uluslararası mahkeme, Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulmalıdır. Bu mahkemenin kuruluşunda da uluslararası koalisyon Özerk Yönetim’e maddi ve lojistik destek vermelidir. Dini inançların ahlaki ve insani boyutları ön plana çıkarılmalı, radikal İslam’a karşı demokratik İslam herkese açıklanmalıdır. IŞİD’in Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamlar göz önünde bulundurularak; Birleşmiş Milletler bu katliamları tanımalı ve Ezidi halkının tüm haklarını garanti altına almalıdır. Ayrıca Ezidi halk, yeni katliamlara karşı korunmalıdır