Rojava'dan, ABD ve Rusya'ya acil Til Temir çağrısı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG), Süryani Askeri Meclisi ve Süryani Bet Nehren Kadın Savunma Güçleri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bağlı cihatçı güçlerin Rojava'ya yönelik saldırılarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Rojava'dan, ABD ve Rusya'ya acil Til Temir çağrısı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG), Süryani Askeri Meclisi ve Süryani Bet Nehren Kadın Savunma Güçleri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bağlı cihatçı güçlerin Rojava'ya yönelik saldırılarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

ABD, Rusya ve uluslararası topluma çağrıda bulunulan açıklamada Til Temir’de yaşayan Asuri ve Süryanilerin hayatının tehlikede olduğu belirtildi.

DSG Sözcüsü Kino Gibrael'in de katıldığı toplantıda Süryani Askeri Meclisi Sözcüsü Ebjer Yaqub yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

“İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırdıktan sonra büyük felaketler yaşandı. Yüzlerce sivil hedef alındı. Onlarcası katledildi, yüzlercesi de yaralandı. Saldırılar bölgenin altyapısına da büyük zararlar verdi. Türkiye; Rusya ve ABD ile vardığı anlaşmalara ve QSD’nin ateşkese uymasına rağmen saldırılarını sürdürmektedir.”

Til Temir’de yaşayan Asuri ve Süryani halkların hayatlarının tehlikede olduğunu vurgulayan Ebjer Yaqub, “Türk devletinin amacı Asuri ve Süryanileri soykırımdan geçirmektir. Uluslararası toplum, Rusya ve ABD halklara dönük bu saldırılara karşı üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidir” diye konuştu.

Süryani Bet Nehren Kadın Savunma Güçleri Sözcüsü Nişa Gewriye ise, şöyle dedi:

“Türk devleti Asuri ve Süryani kadınlara ve halka yönelik soykırım politikaları yürütüyor. Osmanlıların 1915’te gerçekleştirdiği Seyfo katliamını unutmadık. Bu katliamda bir buçuk milyondan fazla Ermeni katledilmişti. Türk devleti bugün yine katliamlar gerçekleştirmek istiyor."

Serêkanêyê'ye bağlı ilçede günlerdir çatışmalar yaşanıyor. Konuyla ilgili DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane de sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunmuştu. Kobane, "Türkiye, ABD ile yapılan savaşın durdurulmasına yönelik ateşkes anlaşmasına uymadı ve savaşa devam ediyor. Türkiye, radikal gruplarla birlikte, Hristiyan köylerini işgal etmeye başladı. Şu anda yok olma tehlikesi altındaki Asuri beldesi Til Temir'e girmeye çalışıyor. ABD yükümlülüğünü yerine getirmeli ve ödevini yapmalı" ifadelerini kullanmıştı. 

Mustafa Bali'den Senatör Hollen'e mesaj

Türkiye'ye yaptırım konusunda Lindsey Graham ile birlikte başı çeken senatör Chris Van Hollen, twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Trump'ın temsilcisi, 'eğer Türkiye'nin milisleri Pence-Erdoğan'ın Güvenli Bölgesi'nin dışına saldırırlarsa, Türkiye'nin sonuçlara katlanacağını' söyledi. Bir diğer boş tehdit. Türk savaşçılar dokunulmaz bir şekilde 30 km'lik hattın ardına saldırıyorlar - ancak Trump'tan hareket yok. Senato Erdoğan ve Trump'ı birlikte sorumlu tutmalı" ifadesini kullandı.

Sosyal medya hesabından ABD'li senatör Chris Van Hollen'in bir tweetini alıntılayarak bir mesaj paylaşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Basın sözcüsü Mustafa Bali, saldırıların durmadan devam ettiğini dile getirdi:

"Senatör @ChrisVanHollen, tweetinizde belirttiğiniz gibi saldırılar hiç bir zaman durdurulmadı. Saldırıların ölçeği, Kobanê ve Til Temir dahil ateşkes bölgesinin çok dışına ulaştı. Bununla birlikte hala ABD'nin saldırıları durdurma konusundaki sözünü tutacağından umutluyuz."

Senatör Hollen'den Senato'ya yaptırım tasarısını kabul etme çağrısı

ABD Kongresi'nin Türkiye'ye bir dizi yaptırımı ve Ermeni Soykırımı'nın tanınmasını öngören iki farklı yasa tasarısını onaylamasının ardından, Türkiye'ye Kuzey Suriye harekatı nedeniyle sert eleştirilerde bulunan ve bir yaptırım tasarısı hazırlayan iki isimden biri olan Senatör Chris Van Hollen, Senato'ya Kongre tarafından onaylanan yaptırım tasarısını kabul etmesi çağrısında bulundu.

Demokrat Parti Senatörü Hollen, perşembe günü Senato'ya seslendi ve Kongre'nin onayladığı yaptırım paketinin kabul edilmesi çağrısında bulundu. 

Yasa tasarısı, NATO üyesi Türkiye'yi Kuzey Suriye'ye yönelik harekatı nedeniyle cezalandırmayı öngörüyor.

Hollen, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'la birlikte, Türkiye'ye karşı kendi yaptırım tasarılarını hazırlamışlardı.

Hollen, Senato'nun yaptırım tasarısını kabulü yönünde adım atmasının henüz net olmadığını ifade etti.

"Suriyeli Kürtlere saldırıları nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması tasarısının ABD Senatosu'nda onaylanması için yoğun bir çaba yürütüyoruz" ifadelerini kullanan Hollen, "Bu noktada benim görüşüm, Kongre'nin tasarısını kabul etmek ve onaylamaktır" diye konuştu."