Rojavalı Kürt öğrenci 6 yıl sonra serbest

Altı yıldır Suriye cezaevinde tutuklu olan Rojavalı Kürt öğrenci Beşar Esad'ın özel affı ile serbest bırakıldı.

Rojavalı Kürt öğrenci 6 yıl sonra serbest

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 30 Nisan'da çıkardığı genel af sonrasında yüzlerce Suriyeli ve Rojavalı mahkum serbest bırakıldı. Çocukları cezaevinde tutulan yüzlerce aile de umut oluştu.

Xiyas Mensur isimli Kürt öğrenci, Beşar Esad’ın çıkardığı özel af ile serbest kalan mahkumlardan biri.

Mensur, 6 yıl önce Haseke kentinde havaalanında istihbarat güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmadan önce Suriye’nin Humus kentindeki bir üniversitede mühendislik fakültesinde öğrenim görüyordu. 

Rûdaw bültenine bağlanan Xiyas Mensur’un kuzeni ve aynı zamanda avukatı olan İmran Mensur, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın bayram vesilesiyle çıkardığı özel affın 10-12 yıldır çocukları cezaevinde bulunan ailelerce büyük bir sevinçle karşılandığını söyledi.

İmran Mensur “1970 yılında darbe ile başa gelen Esad rejimi, iktidarda olduğu sürece ilk kez af çıkarıyor. Suriye muhaliflerinin öldürüldüğü görüntülerin ortaya çıkması sonrası rejim büyük bir baskı altında kaldı. Rejim suçlarının üzerini örtmek ve kendini aklamak için af çıkardığını düşünüyorum. Ancak affa rağmen suçlarını ört bas edemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Çocukları cezaevinde tutuklu bulunan ailelerin rejim yanlısı bazı insanlara karşı uyanık olmaları uyarısında bulunan İmran Mensur, “Rejim yanlısı bu insanlar sırf para koparmak için ailelere bilgi getirdiklerini söylüyorlar ve ailelerden yüklü miktarda para alıyorlar. Bundan 5 yıl önce bu fırsatçı insanlar çocuklarından haber bekleyen bir aileden, sadece yaşayıp yaşamadığını öğrenmek adına 100 bin Euro para istemişti. Ailelerden sabırlı olmalarını istiyorum. Paralarını bu simsarlara kaptırmasınlar” şeklinde konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 30 Nisan'da çıkardığı genel af kararı sonrası bayramın ilk günü yüzlerce Suriyeli ve Rojavalı mahkum serbest bırakıldı.

Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre, 2011 ile 2021 yılları itibariyle Suriye hükümeti tarafından 131.469 kişi tutuklandı.

Söz konusu tutukluların 8 bin 37’si kadın, 3 bin 621'i çocuklardan oluşuyor.

Tutukluların durumunu ve tahliyelerini takip eden Uluslararası Af Örgütü üyesi ve eski tutuklu Şepal İbrahim, Rûdaw'a yaptığı açıklamada af kararının ani olduğunu söyledi.

Alınan bilgiye göre tahliye süreci Haziran ayına kadar devam edecek. Bu süreçte binlerce tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor. /Rudaw