Rojavalı yetkililer açıkladı: DSG'nin çekilme süreci sonrası ne olacak?

Rojavalı yetkililer açıkladı: DSG'nin çekilme süreci sonrası ne olacak?

Türkiye, ABD ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) arasında sağlanan mütabakat çerçevesinde kurulan ‘Müşterek Harekat Merkezi’ geçtiğimiz günlerde faaliyetlerine başlamıştı.

Kuzey Suriye-Rojava sınırında oluşturulması planlanan Güvenli Bölge’nin ilk aşaması kapsamında Tel Abyad ile Haseke ilçeleri arasındaki 88 kilometrelik bölgede bulunan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) ait güçler, ağır silahları ile birlikte 5 km çekildi.

Güvenli bölgeye ilişkin İznews'e kronolojik bilgi veren Rojavalı yetkililer, sınırın iç hatlarına yapılan çekilme tarihlerini şu şekilde sıraladılar:

YPG güçleri 22 Ağustos’ta Haseke, 24 Ağustos’ta ise Haseke’nin batısındaki İdwaniye köyündeki güçlerini 5 kilometre içeri doğru çekti.

Yine 26 Ağustos’ta YPG güçleri Til Abyad’ın doğusundaki Kuntera’dan 14 kilometre, Heşişe’den 10 kilometre ve Birçıvan’dan ise 5 kilometre içeri doğru çekildiğini belirttiler.

Bu kapsamda, derinliği 5 ile 14 kilometre olması öngörülen plan doğrultusunda bu bölgede Türk-ABD ortak devriyeleri denetim yapacak ancak devriyeler sınıra çok yakın olan yerleşim merkezlerine girmeyecek.

YPG ve DSG’nin çekildiği sözkonusu 5-14 km bölgenin güvenliğini ise Til Abyad ile Sere Kaniye askeri meclisleri devralacak. 88 kilometrelik alanda 6 gözlem noktası kurulacak ve bunlardan 3’ünün denetimini Tel Abyad, 3’ünü ise Serekaniye Askeri Meclisleri üstlendiğini ifade ettiler.