Rojava'yi ziyaret eden CENTCOM komutanı: IŞİD'in esir ordusu tehlikeli

Rojava’yı ziyaret eden CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla, “Suriye ve Irak'ta tutuklular arasında gerçek bir 'Gözaltındaki IŞİD esir ordusu' var. Serbest bırakılırsa, bu grup bölgesel ve ötesinde büyük bir tehdit oluşturacaktır" uyarısında bulundu.

Rojava'yi ziyaret eden CENTCOM komutanı: IŞİD'in esir ordusu tehlikeli

ABD Merkez Güçleri (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla 9 Mart’ta Rojava’ya yaptığı ziyarette Demokratik Suriye Güçleri yetkilileri ile bir araya geldi, IŞİD militanlarının tutulduğu cezaevlerini ziyaret etti.

Ziyaret sonrası yazılı açıklama yapan CENTCOM Komutanı General Kurilla, IŞİD savaşçıları ve yakınlarının tutulduğu 300'den fazla IŞİD üyesinin geçtiğimiz yıl saldırı girişiminde bulunduğu Haseke'deki Ghuerrani hapishanesi de dahil olmak üzere birkaç gözaltı merkezini ziyaret etti.

Kurilla yaptığı açıklamada, "Hapishaneyi ziyaret ederken, bu grup IŞİD mahkumunun oluşturduğu tehdidi hissettim" ifadelerini kullandı.

General Kurilla"Suriye ve Irak'ta tutuklular arasında gerçek bir IŞİD tutsak ordusu var. Serbest bırakılmaları halinde bölge ve ötesi için büyük bir tehdit oluşturacaklar" uyarısında bulundu.

General Kurilla Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin Suriye ve Rojava'daki ana ortağı olduğuna vurgu yaptı.  

10 binden fazla yabancının barındığı Rojava’daki kamplarda, aralarında IŞİD savaşçılarının yakınlarının da bulunduğu onbinlerce insan yıllardır tutulduğuna dikkat çekerek, “Özerk yönetim defalarca ülkelerden vatandaşlarını geri almalarını istedi, ancak hükümetleri, güvenlik riskleri ve geri dönüşleriyle ilgili iç siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle yalnızca küçük bir kısmının geri dönmesine izin verdi” dedi.

General Kurilla, Rojava’da  15'ten fazla ülkeden düzinelerce IŞİD’li ailenin tutulduğu kamp sakinleri ile yaptığı konuşmada hepsinin kendi ülkelerine dönme arzusunu dile getirdiği belirtilerek Kurilla, "Bu sorunun askeri bir çözümü yok. IŞİD'in kampta oluşturduğu kalıcı tehdide tek çözüm, kamp sakinlerinin ülkelerine geri gönderilmesi, rehabilitasyonu ve ait oldukları ülkelerinde yeniden entegrasyona tabi tutulmalarıdır" dedi.

CENTCOM komutanı, görüştüğü DSG yetkilileri ve hapishane yöneticilerinin tutuklanan IŞİD savaşçılarını "sert, daha fazla radikalleşmeye elverişli ve bir saatli bomba" olarak tanımladığını söyledi.

Kurilla, “2017'de Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta IŞİD'e karşı zafer ilan edildi, ancak grubun kalıntıları Irak ve Suriye'nin çöllerinde ve ücra dağlarında saklanıyor” dedi.

 Kurilla, "Aşırılık yanlısı gruba karşı mücadele, yalnızca Suriye ve Irak'ta değil, tüm bölgede güvenlik ve istikrar mücadelesidir. IŞİD'in yeniden dirilmesine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.