ROJHILAT - Urmiye Cezaevi’nde siyasi tutuklu Kürt genci idam edildi

Rojhılat’ın Urmiye Merkez Cezaevi’nde tutulan Firuz Musalu isimli Kürt siyasi mahkum, dün avukat ve ailesine haber verilmeden idam edildiği bildirildi.

ROJHILAT - Urmiye Cezaevi’nde siyasi tutuklu Kürt genci idam edildi

İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Firuz Musalu isimli siyasi mahkumun dün Urmiye Merkez Cezaevi’nde idam edildiğini duyurdu.

Firuz Musalu’nun idamına ilişkin İranlı makamlardan resmi bir açıklama yapılmazken, Urmiye İl Mahkemesi isim vermeden yaptığı bir açıklamada, “İran sınır güvenlik güçlerine ateş ederek, 2 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olan şahısın” idam edildiğinden bahsetti.

Açıklamada, söz konusu mahkum hakkında tüm yasal işlemlerin tamamlandığı ve Yüksek Yargı Konseyi tarafından onaylanan cezanın infaz edildiği belirtildi.

Hengaw'ın raporunda, açıklamada bahsi geçen mahkumun Firuz Musalu olabileceği ve güvenlik güçlerinin Kürt siyasi mahkumun dosyasının Yargıtay’a gönderilmesine izin vermediği belirtiliyor.

İnsan hakları örgütünün raporuna göre, PKK üyesi olan 31 yaşındaki Firuz Musalu 2019 tarihinde Serdeşt bölgesinde İran Devrim Muhafızlarına teslim oldu.  Musala’ya kısa bir soruşturma ardından serbest bırakılacağı sözü verildi.

Ancak Firuz Musalu, üzerinde çıkan “dijital belgeler” nedeniyle serbest bırakılmadı ve Urmiye Merkez Cezaevi’nde siyasi tutukluların olduğu koğuşa nakledildi.

33 ay tutukluluk süresince ailesi ve avukatıyla görüştürülmeyen Kürt mahkum, Rojhilat’ın Hoy kentinin Kotol ilçesi nüfusuna kayıtlıydı.

Firuz Musalu Urmiye Devrim Mahkemesi tarafından “PKK üyesi olmak” “devlet güçlerine karşı silah kullanmak” iddiasıyla idama mahkum edilmişti.