Rojhılat ve İran’da son durum: Protestolar hangi kentlerde devam ediyor?

İran ve Rojhılat’ta Sine, Tahran, Tebriz, İsfahan ve Zahidan kentlerinde protestolar sürüyor.

Rojhılat ve İran’da son durum: Protestolar hangi kentlerde devam ediyor?

Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle Rojhılat (Doğu Kürdistan) ve İran’da başlayan protestolar 36’ncı gününe girdi.

Sine kentinde gençler caddelere barikat kurup İran yönetimi karşıtı sloganlar attı.

Öte yandan başkent Tahran’da da çok sayıda bölgede gençler Tahran yönetimi karşıtı sloganlarla eylemlerini devam ettiriyor.

İsfahan kentinde de gençler vuvuzelalarla yönetime karşı itirazlarını yükseltti.

Tebriz’de Mahalle Gençleri’nin çağrısı sonrası halk sokağa dökülerek eylem yaptı.

Sistan-Belucistan eyaletinin Zahidan kentinde de yine halk kitlesel olarak protesto gösterisi düzenledi.

Cuma namazı sonra yapılan protestoyla Şirabad ve Kusar kentlerinde de eylem yapıldı.

Sosyal medya görüntülerine göre, Şuşter şehrindeki protestolarda göstericiler ateş yakıp sokakları trafiğe kapatırken, yönetim aleyhine sloganlar attı.

Ayrıca sosyal medya üzerinden yayınlanan görüntülerde, bazı kadınların yönetimin tavrını protesto etmek için başı açık fotoğraflarını paylaştığı görüldü.

Öte yandan başta Sine olmak üzere pek çok kentte genel grevin yaşandığı, esnafın işyeri ve dükkanlarını açmadığı kaydedildi. 

19 bakanlığın sitesi hacklendi

İran’a siber savaş açtığını duyuran hacktivist grup Anonymous, 19 bakanlık sitesini hacklediklerini açıkladı.

Anonymous Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in hesabını etiketleyerek “İnsanları sansürlerseniz biz de sizi sansürleyeceğiz” ifadesine yer verdi.

Kanada, İran'da "ağır insan hakları ihlalleri veya devlet destekli dezenformasyon faaliyetleri yürüttükleri" gerekçesiyle aralarında medya kuruluşlarının da bulunduğu İranlı kişi ve kuruluşlara yaptırım uyguladığını duyurmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da İran'a yönelik yeni bir seyahat uyarısı yayınlayarak vatandaşlarının İran’a seyahat etmemesini istedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Alman vatandaşların keyfi olarak gözaltına alınabileceği kaydedildi.

İran ve Rojhılat’ta gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi Rojhılat ve İran’da infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Saqqız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA) yayınladığı raporda 32'si çocuk 26’sı güvenlik görevlisi olmak üzere en az 233 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetmişti.