Rojhılat ve İran'daki gösterilerin sembolü Jina'nın mezarı tahrip edildi

Tahran’da İrşad (ahlak) Polislerinin baş örtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına aldıktan sonra hayatını kaybeden ve ardından gösterilerin sembolü haline gelen Kürt kadın Jina Mehsa Emini’nin mezarı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildi.

Rojhılat ve İran'daki gösterilerin sembolü Jina'nın mezarı tahrip edildi

Jina’nın erkek kardeşi Eşkan Emini, kızkardeşinin Rojhılat’ın Saqız kentindeki tahrip edilen mezarının görüntülerini Instagram hesabından paylaşarak “Bazı kişiler ikinci kez kız kardeşimin mezar taşı üzerindeki camı kırıyor” dedi.

Jina Mehsa Emini sekiz ay önce Tahran'daki ahlak polisi gözaltı merkezinde hayatını kaybetti ve ölümünün ardından Rojhılat’ta başlayan protestolar, tüm İran’a yayılarak aylarca geniş çaplı protestolara yol açtı.

Jina Emini'nin mezarı tahrip edildi

 

Eşkan Emini paylaşımının devamında “Mezar taşındaki cam dahi sizi rahatsız ediyor... Bin kez de kırsanız, yeniden yaptıracağız. Bakalım kim önce yorulacak!” dedi.

Jina Emini’nin kardeşinin dediğine göre; Sine Vilayeti’ne bağlı Saqız’daki  kızkardeşinin mezarı bir kaç ay önce de  kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi.  

Son dönemde gösterilerde hayatını kaybedenlerin aileleri çocuklarının mezarlarının kimliği belirsiz kişilerce tahrip ettiğini söylüyorlar.

Jina Emini'nin mezarı tahrip edildi

Ailenin avukatı Saleh Nirbakht ise mezarın "geçmişte bu tür tatsız eylemleriyle tanınan" kişiler tarafından tahrip edildiğini söyledi. Ayrıca Jina Mehsa'nın babası da, yetkililerin yerel bir kaynakçıyı tehdit ettiğini ve bu şekilde mezarın üzerine koruyucu bir saçak takılmasının engellediğini söyledi.

Ne olmuştu?

21 yaşındaki Kürt kadın Jina Mehsa Emini 16 Eylül 2022 tarihinde Tahran’da kanunlara uygun bir şekilde başörtüsünü takmadığı için gözaltına alınmış, polis merkezinde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Tahran’da bir hastanede yoğun bakıma alınan Jina 19 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Ailesi ve insan hakları aktivistleri genç kadının gözaltına alınırken başına aldığı darbelerden dolayı yaşamını yitirdiğini söyledi. Ancak hükümet yetkilileri bunu reddetti ve Jina’nın kapl rahatsızlığı dolayısıyla öldünü ileri sürdü.

Jina Emini’nin Rojhılat’ın Saqız kentindeki cenaze töreni sonrası patlak veren gösteriler ülke geneline yayıldı ve aylarca devam etti.

İran hükümeti gösterileri ‘dış güçlerin’ kışkıtması olarak değerlendirerek, gösterilerde şiddetli baskı ile bastırma yoluna gitti.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre gösterilerde 537 gösterici yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı. Binlerce kişi ise tutuklandı.

Aralık ayından bu yana da yedi protestocu idam edildi. Onlarcası daha ölüm cezasına çarptırıldı.