Rusya ile ABD'den Suriye haritası konulu görüşme!

Rusya ile ABD'den Suriye haritası konulu görüşme!

Suriye'de önemli gelişmeler yaşanırken, ABD ile Rusya'nın karşılıklı 'pazarlıklarını' yoğunlaşıyor. Deyrizor'da karşı karşıya gelen ve çatışma riski bulunan iki ülkenin generalleri, ülkelerinin çatışmadan kaçınması için Suriye haritası üzerinde ilk kez ayrıntılı bir görüşme yaptılar.

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Amerikalı ve Rus generallerin bu hafta içinde yüz yüze bir görüşme yaptığını söyledi. Buna göre generaller, Suriye’nin doğusunda karşılıklı çatışmalardan kaçınmak için harita üzerinde konuştu.

Dillon, “Yüz yüze görüştüler, haritalar ve grafikler açtılar” dedi. Bir Pentagon brifinginde konuşan Dillon, ilk kez böyle bir görüşme yapıldığını söyledi.

Deyrizor'da çatışma riski

Suriye’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Rusya’nın desteklediği Suriye ordusu, ülkenin doğusundaki Deyrizor vilayetinde çatışma riskiyle karşı karşıya. Suriye ordusunun Irak sınırındaki Deyrizor’da üç yıldır devam eden IŞİD kuşatmasını iki hafta önce kırmasından sonra, kuzeydeki Rakka’da IŞİD’le davaşan SDG bu bölgeye de birlik kaydırmıştı. SDG Rus ve Suriye askerlerinin Fırat’ın doğusuna geçmesine izin vermeyeceklerini öne sürmüşken, Moskova ve Şam buna karşı çıkmıştı. Suriye ordusu pazartesi günü Fırat’ın doğusuna geçmişti. Rusya da dün, kendi bölgelerine ateş açılması halinde derhal karşılık vereceklerini açıklamıştı. Esad yönetiminin Fırat’ın batısında 100 kilometrelik bir hat üzerinde kontrol sağladığı ve Rakka vilayet sınırına geldiği belirtiliyor.