Rusya'dan DSG'ye güvence

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani ile video konferans yoluyla görüştüğü ve bazı konularda güvence verdiği belirtildi.

Rusya'dan DSG'ye güvence

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani ile video konferans yoluyla görüştüğü ve bazı konularda güvence verdiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeye Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un da katıldığı ifade edilirken, “Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mazlum Abdi ile 22 Ekim günü Soçi’de Rusya ve Türkiye liderlerinin vardığı anlaşma kapsamındaki Kürt tarafının uygulamalarını görüştü” denildi.

Şoygu’nun, önümüzdeki günlerde “Suriye-Türkiye sınır bölgesinde devriye güzergahlarını genişletme ve Rus askeri polisi birliklerinin sayısını artırma planlarını anlattığı” ifade edildi.

Russia Today'de yer alan habere göre ise Rus yetkililer, Mazlum Kobani'ye Rus askeri polisinin Türkiye sınırındaki genişleme ve birimlerinin arttırılması konusunda bilgi ve halkın güvenliğinin sağlanacağının teminini verdi.

Sınır boyunca 30 kilometrelik bölgede yaşayan Kürt sivillerin evlerini terk etmesine gerek olmadığını belirten Rus bakan, Rus askeri polisi ve Suriyeli sınır muhafızlarının sivillerin güvenliğinin garantörü olduğunu kaydetti.

DSG Komutanı Abdi’nin, Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Kürt halkının güvenliğinin sağlanması ve savaşı sonlandırmaya yönelik adımların atılması” dolayısıyla teşekkür ettiği bildirildi.

Rus askeri polisi ve Suriyeli askerleri birçok bölgeye konuşlandığını söyleyen Abdi, “Biz onlara her türlü yardım ve destek sağlıyoruz. Bu anlaşmayı geliştirmek için çaba gösteren herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Mazlum Kobane DSG için söz aldı, Trump'tan Beyaz Saray'da görüşme daveti geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunun sonlanmasının ardından Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında SDG Genel Komutanı Mazlum Kobane'ye teşekkür mesajlarını iletti.

Trump, Kobane'yle de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini açıklarken Kobane'nin kendisine teşekkürlerini ilettiğini söyledi.

Trump, "Ben de Kobane'ye çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu anlaşma ile binlerce insanın hayatını kurtardık" dedi.

Trump'ın açıklamalarının hemen ardından Mazlum Kobane de, görüşmeyi teyit ederek, "Halkımıza yönelik acımasız Türk saldırısını ve cihatçı grupları durduran yoğun çabaları için Başkan Trump'a teşekkür ederiz" mesajını iletti.

Kobane, ayrıca Trump'ın kendisine SDG ile çeşitli alanlarda ve uzun vadeli destek sağlama sözü verdiğini kaydetti.

ABD Başkanı daha sonra da SDG Sözcüsü Musatafa Bali'yi Twitter hesabından etiketleyerek, Mazlum Kobane'ye mesaj gönderdi.

Trump, "Nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkürler General Mazlum. Lütfen Kürt halkına en içten saygılarımı iletin. Yakında seni görmek için sabırsızlanıyorum" diye yazdı.

Trump'ın mesajından saatler sonra Mazlum Kobani'nin, Beyaz Saray'a davet edildiği haberi geldi.

Lindsey Graham'ın da içinde olduğu altı ABD'li senatör de Kobane’nin Washington'a gelip yönetim ile görüşmesi için Dışişleri Bakanlığından vize işlemlerini hızlandırmasını istedi.

Trump aynı zamanda 13 Kasım'da görüşmek görüşmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da davet etmişti.

Trump, gün içinde, "Türkiye-Suriye sınırında büyük başarı. Güvenli bölge oluşturuldu. Ateşkes ilan edildi ve muharebe görevleri sona erdi. Kürtler güvende ve bizimle çok iyi çalıştılar. Tutuklu DEAŞ'lıların durumu teminat altına alındı" tweeti paylaşmıştı.