Rusya'dan Rojava'da yeni askeri üs

Rusya'dan Rojava'da yeni askeri üs

Rojava’da bulunan Rus kuvvetleri, Haseke vilayetine bağlı Til Temir’e yerleşen Suriye askerini ve ateşkesi denetlemek için bir askeri üs inşa ediyor.

Asuri Asayişi İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Rober Eyo, Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) yapılan anlaşma doğrultusunda, Rus kuvvetlerinin 20 gündür Tir Temir sınırlarında bir askeri üs inşa etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Suriye muhalefetine yakın medyaya konuşan Rober Eyo, şimdiye kadar 25 askeri araç ile birlikte 80 Rus askerinin Til Temir’e konuşlandığını belirtti.

Eyo, Rusya’nın bu hamle ile bölgedeki ateşkesi, Türkiye ve DSG ile yapılan ortak devriyeleri ve burada bulunan rejim güçlerini denetlemek istediğini vurguladı.

ABD’nin Rojava’nın Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerinden ayrılmasından sonra, Türkiye ve kendisine bağlı silahlı gruplar 9 Ekim'de bölgeye yönelik askeri operasyon gerçekleştirdi.

Operasyon sonrası Türkiye’nin önce ABD ile daha sonra Rusya’yla Soçi’de gerçekleştirdiği mutabakata göre YPG/DSG güçleri sınırdan 30 kilometre içeri çekilecek, sınırın 5 kilometre derinliğindeki bölgede Türk ve Rus askerleri devriye görevi gerçekleştirecekti. Türkiye ve Rusya güçleri bölgede zaman zaman devriye görevi yapıyor.

Ayrıca, Rusya aracılığıyla Suriye rejimi ile DSG arasında gerçekleşen anlaşmaya göre, sınırların korunması için Suriye askerleri Til Temir ve bazı bölgelere yerleşti. DSG güçleri de sınırdan 30 kilometre içeri çekildi.

Rusya Kobani ve Kamışlo’da da askeri üsler kurmuştu.