Rusya’dan Türkiye'ye ‘Rojava’ çağrısı: Kürt sorununa doğru çözüm bulunmalı

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Rojava’ya yönelik hava saldırısının ardından Türkiye'nin "Suriye’de itidal" göstermesini ve "her türlü aşırı güç kullanımından" kaçınmasını umduğunu söyledi.

Rusya’dan Türkiye'ye ‘Rojava’ çağrısı: Kürt sorununa doğru çözüm bulunmalı

Suriye konulu Astana görüşmelerinin 19’uncusu bugün başlıyor. 22-23 Kasım’da yapılacak zirvede Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin yanı sıra Şam yönetimi ile muhalefeti de hazır bulunacak.

Görüşmeler için Kazakistan’ın Astane kentinde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, burada gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın Suriye'de daha fazla gerilimi önlemek için Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

Lavrentyev, "Suriye'nin sadece kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm ülke genelinde gerilimin tırmanmasını önlemek için Türk meslektaşlarımızı belirli bir itidal göstermeye çağırıyoruz. İlgili tüm taraflarla çalışmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz ve biz Kürt sorunu da dahil olmak üzere diğer tüm sorunlara doğru bir çözüm bulmaya çalışmalıyız" dedi.

Rus yetkili ayrıca “Rusya aylardır büyük çaplı bir kara operasyonunu önlemek için mümkün olan her şeyi yaptı" diye ekledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Kasım akşamı Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik bir dizi hava saldırısı başlattı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki Kandil, Asos ve Hakurk bölgeleri ile Rojava’daki Kobani, Kaniya Ereba, Minbic, Zor Miğar, Tel Rıfat, Cezire ve Derik bölgeleri hedef alındı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe Kılıç Hava Harekatı” adıyla düzenlenen saldırıda 184 PKK ve YPG’linin hayatını kaybettiğini söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırılarda en az 37 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.