Saddam'ı yakalayan asker 20 yıl sonra ilk kez konuştu! İlk tepkisi ne olmuş

2003 yılındaki gizlendiği delikte Saddam Hüseyin'i yakalayan birlikte yer alan ABD'li asker ilk kez konuştu. Kevin Holland isimli asker,” Saddam'a 'Bush'un sana selamı var' dedik” diye anlattı.

Saddam'ı yakalayan asker 20 yıl sonra ilk kez konuştu! İlk tepkisi ne olmuş

Irak’ta 2. Körfez Savaşı'nın ardından ortadan kaybolan ve 13 Aralık 2003'te saklandığı yeraltı deliğinde yakalanan Saddam Hüseyin’e yönelik operasyona dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başkent Bağdat'a girmesi üzerine gizlenen Saddam'ı yakalayan askerlerden biri olan emekli çavuş Kevin Holland, 20 yıl sonra konuştu.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, hem Donanmanın seçkin SEAL Ekibi 6'da hem de 1. Özel Kuvvetler Harekat Müfrezesi Delta birliğinde görev yapan tek asker olan Holland, Saddam’a yönelik operasyon hakkında daha önce hiç duyulmamış ayrıntıları açıkladı.

Hüseyin'in saklandığı küçük Ad-Dawr kasabasına gelen ihbar üzerine gittiklerini anlatan Holland, Saddam'ı saklandığı yerden Teksaslı bir askerin çıkardığını belirtti.

Holland, muhbirin bahsettiği karanlık noktayı bulduklarında kazmaya başladıklarını, sonra çukurun içine kum düştüğünü, daha sonra tuğla kaplı, içi çıplak gözle göremeyecek kadar karanlık bir çukura girdiklerini ve Sadam ile yüz yüze geldiklerini aktardı.

Saddam’ın il önce ellerinin ve ardından büyük, gür saçlarının delikten çıktığını anlatan Amerikalı asker, daha sonra Saddam'ı bağladıklarını ve ona “Başkan Bush selamlarını iletiyor” dediklerini söyledi.

Foto: Kevin Holland ve Saddam Hüseyin

Holland, o zaman 66 yaşında olan Saddam’ın silahlı olabileceği ihtimali göz önüne alınarak dışarıda yere yatırıldığını ve Teksaslı askerin onu derdest ettiğini belirtti.

Saddam'ın kendilerine İngilizce olarak müzakereye açık olduğunu söylediğini belirten Holland, ona “Artık çok geç” yanıtını verdiklerini belirtti.

ABD’li asker, mağaranın içesisine girdiğini anlatarak, "Bir adamın uzanması için yeterli olacak 1,80 metrelik bir alandı, oturabileceği küçük bir sıra vardı" dedi.

Saddam’ın bir delikte bu kadar uzun süre nasıl hayatta kaldığı sorulduğunda, Holland, diktatörün "hiçbir zaman orada uzun süre kalmadığını" söyledi. Holland bölgede Saddam'ın iki korumasının olduğunu da sözlerine ekledi.

Saddam hakkındaki hislerini dile getiren Holland, "İşte o zaman onun sadece kötü bir adam olduğunu hissedebiliyordunuz" dedi.

Holland, “Saddam’ın 1983 ile 1988 yılları arasında 30.000'den fazla Iraklıyı hardal ve sinir gazıyla öldüren bir despot” olduğunu söyledi.

2005 yılında özel hizmet sertifikasını tamamlayan Holland 2011'de Afganistan'da yaralandı. 2013'te ise emekli oldu.

Saddam 2008 yılında asılarak idam edildi.

Saddam yakalandığında