Salih Müslim, Türkiye-Suriye görüşmelerini değerlendirdi

Ankara ile Şam arasındaki görüşmeleri değerlendiren Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, “Bu zoraki bir evlendirmeye benziyor, dikiş tutmuyor. Ters sonuçlar da verebilir zaten” dedi.

Salih Müslim, Türkiye-Suriye görüşmelerini değerlendirdi
Foto:ANF

PYD EŞ Başkanı ayrıca, “Suriye meselesini ancak Suriyeliler çözer” diye konuştu.

ANF’nin sorularını yanıtlayan Müslim, Türkiye-Suriye görüşmelerinden sonuç alınamayacağını belirterek, “Önümüzdeki 4-5 ay çok önemlidir. Çok zarar veren şeyler de olabilir. (Erdoğan’ın) alacağı bir karardan hepimiz olumsuz etkilenebiliriz” dedi.

Müslim, “Bu zoraki bir evlendirmeye benziyor. İki taraf arasında da büyük çatlaklar var. Özellikle 10 seneden beri yaşanan şeyler var, ihanetler var, düşmanlıklar var, ekilen tohumlar var. Bunları kalkıp bir günde bitiremezsin. Ama şimdiki durumda işte nedir, Rusya'nın ihtiyacı olarak… Türkiye'nin seçimleri.. Bir şeyleri aceleye getirip bir şey yapabiliriz (diye düşünülüyor galiba)… Erdoğan'ın ile Esad'ın bir karede görülmesi, bunun faydası olacaktır diye; ama tutmuyor, dikiş tutmuyor. Yani bu durum ters sonuçlar da verebilir zaten. Biz gördük ilk günden, bu söylenir söylenmez Türkiye'nin emrindeki grupların ne kadar tepki verdiğini gördük” ifadelerini kullandı.

“Çatlama seslerini duymaya başladık”

Türkiye’nin Suriye’de silahlı gruplara verdiği desteğin ve Suriye’de yaşanan yıkımın Suriye halkı tarafından unutulmayacağını belirten Müslim, “Erdoğan, 2010’dan önce Beşar Esad’la kol kola geziyor, her şeyi yapıyordu. Ondan sonra 2011’de herkes ne söylediğini hatırlıyor. Herkes yaşadı, biliyor. Bu yetmiyormuş gibi Suriye’de yarım milyon insanın ölümünden bahsediyoruz. Ne kadar rejimin suçu varsa Türkiye’nin de suçu vardır. Bu kadar çeteyi buraya getirdin. Kürtleri yok etmek için DAİŞ’i yarattın. DAİŞ’i hem içeride hem dışarıda şantaj olarak kullandın ve halen de kullanıyorsun… Bu kadar çelişkiye rağmen bu iki kişiyi (Erdoğan-Esad) bir araya getirip bu sürecin üstünü kapatmak olamaz. Zoraki evlendirme dediğimiz budur. Şimdiden çatlama seslerini duymaya başladık” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Suriye Dışişleri Bakanı ile olası görüşmesinden önce ABD’ye gideceğini ve burada ABD tarafından “uyarılacağını” savunan Salih Müslim, “Çavuşoğlu 16 Ocak’ta Washington’a gidiyor. Suriye Dışişleri Bakanı’yla görüşmeden önce Washington’a gidiyor; orada tartışacaklar, kulağını çekecekler” diye konuştu. 

“Hiçbir zaman kimsenin direktiflerini uygulamadık”

Çözüm için önerilerini de dile getiren Müslim, kimseden talimat almadıklarını ancak kendileri ile görüşen tarafların başka güçlere bağlı oldukları için özgür iradeleri ile davranamadığını belirterek şöyle devam etti:

“Suriye meselesini ancak Suriyeliler çözer… Biz Suriyeliler olarak beraber yaşamak için ne gerekiyorsa yapalım. Başkasından talimat alarak değil. Hiçbir zaman kimsenin direktiflerini uygulamadık ama karşımızda da iradeli kimseyi bulamadık. Hatta Kürtler arasındaki çabalarda (bile)… Kalkıp birinden izin aldın mı yapamazsın. Aynı şeyi Suriye için de söyleyebilir. Tamam bizimle konuşuyor ama gözü arkada…”